Hírek

Szenttamas.rs

 

Kilencedik alkalommal vonultak fel a szenttamásiak

Kilencedik alkalommal szervezték meg Szenttamás központjában a községháza előtti Szabadság téren az Egy az ötmillióból elnevezésű rendszerellenes tiltakozást szombaton este. A tiltakozó összejövetelt és a sétát a megszokott 18 óra helyett 20 órától tartották.

A néhány száz résztvevőt először Vladimir Mudrinski, a szenttamási tiltakozások egyik szervezője köszöntötte, aki elmondta, immár Szerbia száz településén vonultak utcára a jelenlegi hatalom munkájával elégedetlen emberek. Megfélemlítve, de bátran kiállnak követeléseik mellett.

A másik felszólaló ezúttal a Demokrata Párt képviselője, Radoslav Milojičić-Kena volt, aki az egybegyűlteknek elmondta, a jelenlegi kormánytól egy modern, tisztességes Szerbiát követelnek, olyan országot, ahol nem a fudballcsapat szurkolótáborai, a magasak és alacsonyak, a diplomások és a nem diplomások szerint folyik az emberek megosztása. Csak egyfajta megosztás létezik: mi, akik az emberi méltóságért, az emberek iránti tisztelet és az európai értékek mellett állunk ki, és a másik oldal, akik a mi, a saját és gyermekeik jövőjét eladják a hatalomnak egy-egy penészes szendvicsért. Ők, akik még mindig a múltban politizálnak, a 90-es évek sötét múltját ismételgetik, már ki tudja hányadszor, és ki tudja meddig folytatják. Meg kell állítani őket, és kimondani: elegünk van mindenből! Ezért mindenkit, aki teheti, arra kérek, hogy vegyen részt az április 13-án Belgrádban sorra kerülő közös nagy tüntetésen, ahol újra elmondjuk követeléseinket – mondta a demokraták képviselője, akit a téren tartózkodók egy-egy név hallatán több alkalommal is füttyköncerttel szakítottak félbe.

A felszólalásokat követően a tiltakozók végigsétáltak a város központjában a már megszokott útvonalon. A forgalmat a rendőrség irányította. 

P. L.