Hírek

Szenttamás.rs

 

Másodikak lettek a turiai kolbászgyúrók

 

A horvát határ közvetlen közelében lévő Šiden az elmúlt hétvégén tartották a sorrendben 23. Szerémségi Kolbászfesztivált. A kétnapos rendezvény, amely Szerémség egyik legnagyobb gasztronómiai jellegű kiállítása és vására, a bortermelés mellett a sertésfeldolgozás, ezen belül pedig a nyers és száraz, füstölt kolbász tekintetében továbbra is az élvonalban van.

A nemzetközi rendezvényen szombaton a Turiai Kolbászfesztivál csapata kolbászgyúrásban versenyzett, portálunknak pedig Vojislav Mirković, a csapat egyik tagja elmondta, a šidi és a turiai kolbászfesztivál szervezői szinte a kezdetektől fogva látogatják egymás rendezvényeit, a két egyesület között pedig szoros barátság alakult ki.

− A Turiai Kolbászfesztivál szervezőinek számára a február minden évben a különböző bemutatók, versenyek, gasztronómiai rendezvények jegyében telik, s ez az idén sincs másként. Turián jelenleg nagyban folyik a február utolsó hétvégéjén sorra kerülő rendezvény szervezése, ezen kívül a termékbemutatókkal egybekötött árusítás, és a vendégszereplések közepette szinte egyetlen napunk sem szabad. Jómagam 26 éve vagyok a turiai egyesület tagja, és nyugodtan elmondhatom, hogy a sűrű program ellenére is minden a legnagyobb rendben zajlik, megszoktuk a tempót. Februárban eddig két bemutatót tartottunk Topolyán és Zomborban, az előttünk álló pénteken a szabadkaiak kóstolhatják meg a turiai finomságot, majd február 21-én Újvidék, február 23-án pedig Belgrád következik. A zombori bemutatóra vitt mintegy másfél tonna kolbász pár óra alatt elfogyott, hiszen az ottaniak már jól ismerik a terméket. Šidre nem hoztunk kolbászt, viszont a gyúrásra az idén is beneveztünk, hiszen a kolbászkészítésnek itt is nagy hagyománya van – mondta a turiai csapat tagja.

A šidi versenyre benevezett 27 csapat közül a Turiai Kolbászfesztivál gyúrócsapata második díjjal tért haza. 

P. L.

szenttamas.rs