Hírek

Szenttamas.rs

 

Tűzoltás az iskolában

 

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola volt a színhelye az iskola és a helyi tűzoltóság közös, evakuálási, tűzoltási és mentési gyakorlatának, amelyre pénteken, június 2-án került sor. A „tűzeset” észlelésekor megszólalt a sziréna, az ügyeletes azonnal hívta a tűzoltókat, a tanárok és tanítók pedig a gyerekeket az épület mellékbejáratán kivezették az udvarra. Perceken belül szirénázó tűzoltókocsikkal a helyszínre érkezett a tűzoltóság, és szinte azonnal elkezdődött az iskola műhelyében keletkezett tűz „oltása”.

Az akciót Damir Madžgalj, a helyi tűzoltóság parancsnoka figyelte, közben portálunknak elmondta, hogy képzelt tűzesetről van ugyan szó, de a kollégák igazán oltják a tüzet, és a feladathoz mindeki maximális fegyelemmel állt hozzá.

Egy valós helyzetet bemutató gyakorlatot láthattak ma az iskolában. A feltételezett tűz az iskola kisebb műhelyében egy szikra következtében keletkezett, és az itt található gyúlékony anyagok, festékek és hígítók hamar lángra kaptak. Az iskola személyzete hordozható poroltókkal próbálta eloltani a tüzet, de miután ez nem sikerült, és a lángok hirtelen terjedni kezdtek, az iskolában megszólalt a riasztó. A tanárok kivezették a diákokat az udvarba, és megszámolták őket, ami nagyon fontos ilyenkor, a gyerekek pedig az épülettől távol eső részen, biztonságos helyen várták a tűzoltókat. Két tartálykocsival érkeztünk. Miután az iskola ügyeletesétől megtudtuk, hogy a diákokat evakuálták és áramtalanították az épületet, továbbá a tanárok és a személyzet a helyszínen lévő poroltókkal nem tudta megfékezni a tüzet, azonnal hozzáláttunk az oltásához. A tűzoltók egy csoportja közben átnézte az épületet, hogy nem maradt-e bent valaki, kinyitották az összes nyílászárót, a csapat többi tagja pedig kívülről és belülről oltotta a tüzet. A belső csapat teljes felszerelésben két csővel felszerelve ment a folyosó végén lévő műhelyig, a másik csoport pedig a tetőt locsolta, hogy megakadályozza a lángok továbbterjedését – magyarázta a szenttamási tűzoltók parancsnoka. Ugyanakkor köszönetet mondott az iskola dolgozóinak és a személyzetnek a fegyelmezett magatartásáért, amivel nagyban hozzájárultak az akció sikeréhez.

Munjin Szokola Erika, az iskola igazgatója elmondta, többször is gyakorolták, hogy tűzesetkor mi a teendő: Minden tanár és diák kivonult az udvarra, jómagam és a személyzet pedig átnéztük az összes tantermet és helyiséget, hogy nem maradt-e bent valaki az épületben. Csak ezekután jöttünk ki – nyilatkozta az igazgató.

A gyakorlaton jelen volt a szenttamási KKT elnöke, Radivoj Paroški is, aki ugyancsak pozitívan értékelte a gyors és precíz beavatkozást: A tűzoltó egység bemutatta, hogy mi a valós teendő egy ilyen gyakorlaton. Nagyon nagy odafigyeléssel kell hozzállni az ilyen dolgokhoz, hiszen több száz gyerekről és a tanáraikról van szó. Szinte azonnal sikerült megfékezni a tüzet, ami mindenképpen egy jól begyakorolt és rutinos munka volt. A gyermekek számára mindenképpen érdekes lehetett, hiszen sokan nem láttak közelről még tűzoltókocsit sem. Nagyon jó, hogy ez így történt, hiszen az életben vannak rendkívüli helyzetek, amikor gyorsan megoldást kell találni. Mindenesetre jobb a bajt megelőzni, mint bajban lenni. Kiváló szervezés volt, és úgy gondolom, jobb a gyerekeknek megmutatni azt, hogyan működik egy ilyen „belső” tűz oltása – mondta Radivoj Paroški. Egyúttal elégedettségét fejezte ki az összehangolt munkáért, és hogy a közös gyakorlaton kivétel nélkül mindenki kiválóan teljesített.

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

Tűzoltási gzakorlat az iskolában 2017. június 2. képek

 

P. L.