Hírek Választások 2016

Szenttamas.rs

valasztasok

 

Az elvárásokon felül teljesítettünk

A szenttamási községben a szocialisták az elmúlt négy év alatt mindent kitűzött célt megvalósítottak, sőt sokkal többet tettek, mint az előző három kormány együttesen – hangzott el a SZSZP szenttamási alapszervezetének kedd esti sajtótájékoztatóján.

Megalakult hétfőn este az új szenttamási önkormányzat. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, a választási eredményekről, az önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzetéről és az előttünk álló időszak terveiről tartott kedden sajtótájékoztatót a Szocialista Párt helyi alapszervezetének elnöke, Zoran Mladenović, aki az elmúlt négy évben egyúttal a város polgármestere is volt. Mint az a bevezetőben elhangzott, a szocialisták a vasárnapi választásokon a szavazatok 19,26 százalékát kapták, tartományi szinten 15,11, köztársasági szinten pedig 14,18 százalékot. Ez az eredmény azt mutatja, hogy helyi szinten az átlagon felül teljesítettek, ha pedig a négy évvel ezelőtti választások eredményeit vesszük alapul, akkor leszögezhető, hogy a párt átlagban 3,5 százalékkal több szavazatot kapott.

Az már ismeretes, hogy a Szerb Haladó Párt kapta községünkben a legtöbb szavazatot, 31,68%-ot, ami 11 képviselői széket hozott a pártnak. A Branko Gajin – Polgárok csoportja lista 21,28 százalékkal a második helyen van, nekik 7 képviselőjük lesz, a Szocialista Pártnak ugyancsak hét képviselője lesz, Zoran Dudvarski – Polgárok csoportja 2, a VMSZ pedig egy képviselői helyet kapott a 28 főt számláló szenttamási községi képviselő-testületben.  Ebben a pillanatban nem vagyok biztos abban, hogy bent leszünk-e a községi hatalomban, erről még csak ezután fogunk tárgyalni. Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy több változat is fennáll, ugyanakkor ez nagyban függ a tartományi és a köztársasági megállapodásoktól is. Egyúttal kihasználom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak minden polgártársunknak, aki a pártra és a jövőre szavazott, nekük ugyanis ez egy hatalmas elismerés az elmúlt négy év munkájáért – mondta Mladenović. Rámutatott, a Vajdaságban kapott szavazatokat illetően a párt helyi szervezete bent van az első öt között, ami már önmagában véve is nagy sikernek könyvelhető el.

− Nagyon sok mindent tettünk a község előrehaladásáért, konkrét dolgokat, amelyeket ebben a pillanatban úgy tűnik, nem sikerült teljes egészében a polgárokkal tudatni, vagy azok súlyát nem mindenki értette meg teljesen. Ennek ellenére is sokan megértették, milyen irányban küzdöttünk, mi mindent sikerült elérnünk a négy év alatt, ami viszont a legfontosabb az, hogy ezek a dolgok tartósan megmaradnak és az itt élők, közösségünk érdekeit szolgálják – tette hozzá a szocialisták elnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi lesz a jelenleg is folyó projektumokkal, amelyek közül az egyik legjelentősebb a szennyvíztisztító megépítésének kérdése, ami határidőhöz van kötve, a polgármester elmondta, nagyon reméli, hogy a folyamatban lévő építkezések, projektumok nem állnak le, és hogy a hamarosan megalakuló hatalom azokat ugyanolyan ütemben végzi és határidőre befejezi.

− Nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is kerül hatalomra, nem folytatja az eddig elkezdett munkát, amelyek kivétel nélkül óriási jelentőségűek az itteni közösségre nézve. A szennyvíztisztító kérdése továbbra is nagyon aktuális és fontos, és ezzel kapcsolatban éppen ma tárgyaltunk Belgrádban a pénzügyminisztérium és a Szerb Nemzeti Bank képviselőivel. Mint ismeretes, erre a projektumra a szlovén kormánytól kaptunk támogatást, és minden dokumentációt sikerült elrendezni. A munka megkezdéséhez azonban a parlament és a megfelelő szervek jóváhagyása (is) szükséges, és nagyon bízom abban, hogy sikerül betartani a feltételként megszabott, november 15-i határidőt. Nekünk, illetve pártunknak teljesen mindegy, hogy bent leszünk-e a helyi hatalomban vagy sem, azt viszont tudni kell, hogy minden értelemben a község fejlesztése a célunk. Készen állunk arra, hogy akár ellenzékből, akár a hatalomról továbbvigyük az elkezdett munkát, és előrehaladjon az itt élő közösség. Az előttünk álló esetleges koalíciós megbeszéléseknek tehát ez lesz a fő mérvadója, és csakis azokkal fogunk társulni, akik ugyanígy gondolják. Pártunk a négy évvel ezelőtti igéreteiből mindent megvalósított, sőt sokkal többet is, és nem állunk le – magyarázta a szocialisták vezetője.

A jelen pillanatban aktuális projektumok közül a sajtótájékoztatón szó volt a Krivaja és a Duna−Tisza−Duna-csatornát összekötő föld alatti folyosó kiépítéséről, amely ugyancsak óriási befektetés, és hatalmas jelentőséggel bír, ugyanis ezáltal három mesterséges tó jönne létre, és mintegy 11 ezer hektár termőföld öntözése válna lehetővé. Zoran Mladenović ezzel kapcsolatban elmondta, a munkálatok megkezdődtek, de adminisztrációs okok miatt csak az idén folytatódnak. Amennyiben a Krivaja védett övezet lesz, vize ugyancsak alkalmas lesz öntözésre.

− A Krivaja folyó és partszakaszának rendezése továbbra is folyik, és már jól kivehető, hogy mekkora munkát végeztünk ezen a téren. Remélhetőleg ez sem fog leállni, hiszen amellett, hogy rendezett partszakaszt, szebb környezetet kap a település, a partszakaszon sportolásra előlátott területet, gyalog- és kerékpárút is kialakítható. Ami ettől még fontosabb, elkészült a hotel felújítására vonatkozó, továbbá a mögötte épülő fedett medence teljes dokumentációja, szinte azonnal elkezdődhetnek a munkálatok. A község erre már biztosította az eszközöket, a tartományi kormánnyal pedig aláírta a közös pénzelésről szóló megállapodást. Ha már a projektumokról van szó, mindenképpen meg kell említeni a szenttamási határban történt vízlecsapolási munkálatokat, amivel több évtizede húzódó problémát sikerült megoldani. Még a járási határrészben maradt hátra mintegy 600 hektár, de az erről szóló tervdokumentáció is elkészült, és az eszközök egy része is biztosítottuk. Mindent összegezve 4-5 olyan jelentős beruházás van folyamatban, amelyre már megvannak a szerződések és a pénz, csak neki kell látni a munkának – mondta Mladenović. Kiemelte, az olasz  La Linea Verde vállalat tulajdonosaival már megállapodtak egy itteni zöldsaláta feldolgozó üzem kiépítésében, konkrétan megbeszélték a részleteket, és csak a szerb kormány rábólintására várnak.

− Az itt felsorolt dolgok tények, visszafordíthatatlan folyamatok és nem csupán választási ígéretek. Amennyiben mindenki csak egy részét megvalósítja a választás előtti kampányban tett ígéreteinek, biztos vagyok a község előrehaladásában. Annak idején 129 millió dináros hiányt, kifizetetlen számlákat, egymillió eurós kölcsön hiteltörlesztését „örököltük” az előző hatalomtól. A soron következő kormánynak nem lesznek ilyen gondjai, ugyanis a község pénzügyi helyzete stabil, nem vettünk fel egyetlen kölcsönt sem, nincsennek tartozásaink, az örökölt hitelt pedig rendszeresen tölesztettük – mondta végezetül a SZSZP helyi alapszervezetének elnöke.


Sajtótájékoztató

Paraczky László
valasztasok