Válsághelyzet

Szenttamas.rs

 

Megszűnt a rendkívüli állapot Szerbiában

 

A szerb képviselőház szerdán este megszüntette a rendkívüli állapotot, amelyet március 15-én vezetett be a koronavírus-járvány elleni küzdelem elősegítésre.

Csütörtöktől tehát megváltozik a 65 évnél idősebb polgárok helyzete, akik akkor mehetnek ki az otthonaikból, amikor akarnak, viszont továbbra is kötelező betartani az óvintézkedéseket. Ugyancsak csütörtötől 18 óra után már nem kell az otthonaikban maradniuk a hatvanöt évnél fiatalabbaknak. Érvényben maradnak a javaslatok a társadalmi távolság tartására (2 méter), továbbá az érintkezések és a nyilvános gyülekezések, valamint továbbra is kötelező a védelmi felszerelés (maszk és a kesztyű) használata. Fokozott elővigyázattal közlekedhetnek a krónikus betegségben szenvedők, ők amennyiben lehetséges, minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

A képviselőházi ülésen a kormányfő, Ana Brnabić kiemelte, a rendkívüli állapot bevezetésével, a kijárás és a szociális érintkezés korlátozásával olyan eredményeket sikerült elérni, amelyeknek köszönhetően a szakértők, a válságtáb és az államfő egyetértésében a kormány a rendkívüli állapot feloldását javasolta a parlamentnek. Az elmúlt öt napban az elvégzett tesztekhez képest az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 5 százalék alatt alakult, folyamatosan csökken az újonnan regisztrált betegek aránya, így tegnap is 2 százalék körül alakult ez az arány.

 

szenttamas.rs

 

2020. május 06.