Válságtörzs közlemény

Szenttamas.rs

 

SZERB KÖZTÁRSASÁG

VAJDASÁG AUTÓNOM TARTOMÁNY

SZENTTAMÁS KÖZSÉG

Rendkívüli helyzetekkel foglalkozó községi TÖRZSKAR

Szám: 82-10/2020-I

Kelt: 2020. november 19.

Szenttamás,

Szabadság tér 2

 

A katasztrófa kockázatának csökkentéséről és a rendkívüli helyzetekben történő igazgatásról szóló törvény 43. szakasza alapján (Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye, 87/2018. szám), A szenttamási önkormányzat területén a polgári védelem szervezéséről és működéséről szóló 9. számú Határozat (Szenttamás Község Hivatalos Közlönye, 6/2011. szám), Rendelet, miszerint a Szerb Köztársaság egész területén tilos a nyilvános gyülekezés a beltéri nyilvános helyiségekben és a szabadban (SZK Hivatalos Közlönye, 100/2020-7, 111/2020-14, és 13/2020-39 szám), A COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozására irányuló intézkedésekről szóló rendelet (SZK Hivatalos Közlönye, 111/2020. szám) alapján a Rendkívüli helyzetekkel foglalkozó községi törzskar 2020. november 19-én megtartott rendkívüli ülésén meghozta a következőket:

 

Z Á R A D É K

 

1. A SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőző betegség terjedésének megakadályozása érdekében, a Szerb Köztársaság egész területén tilos a nyilvános gyülekezés a beltéri nyilvános helyiségekben és a szabadban - amikor egyszerre több mint 5 ember gyűlik össze, azzal, hogy a jelenlévők közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie, illetve 4 m2-enként egy ember tartózkodhat.

(A fentiek alól kivételt képeznek a lakosság számára szolgáltatásokat nyújtó gazdasági egységek, valamint az állami szervekben és a közszolgáltatásban dolgozók)

2. Szenttamás község területén minden zárt területen/térben kötelező az arcmaszk viselete, ugyanakkor ajánlatos annak nyílt területen történő viselete. Amennyiben nyílt területen nincs lehetőség a két személy közötti, legalább 1.5 méteres távolság betartására (az üzletek, a gyógyszertárak, az autóbuszállomás stb. előtt), abban az esetben is kötelező az arcmaszk viselése.

3. A továbbiakig Szenttamás Község területén este 21 óra és hajnali 5 óra között nem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, az éjszakai szórakozóhelyek, továbbá az üzletek, a fogadóirodák és minden egyéb, szolgáltatást nyújtó létesítmény. A korlátozás alól kivételt képeznek a gyógyszertárak, a harmadik műszakban termelő gazdasági létesítmények, továbbá az üzemanyagtöltő állomások, ahol 21 óra utáncsupán üzemanyag vásárolható. Az éttermek és a falatozók 21 óra után a továbbiakban is házhoz szállíthatják a megrendelt ételt.

4. A vendéglátóipari, kiskereskedelemmel, továbbá a nem szolgáltatásos tevékenységgel foglalkozó jogi személyek és vállalkozók, akik kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben értékesítenek árut vagy nyújtanak szolgáltatást, kötelesek egy személyt (korona-felelőst) kijelölni, aki a védőmaszk-viselési kötelezettség betartásáért felel. Az épület bejáratánál, amelyben az 1. cikkelyben fogalmazott tevékenység folyik, ki kell függeszteni annak a személynek az adatait aki felel a védőmaszkok használatára vonatkozó intézkedés betartásáért (korona ellenőr). Az épület bejáratánál amelyben az 1. cikkelyben fogalmazott tevékenység folyik, ki kell függeszteni, hogy a helyiség hány négyzetméteres, és egyszerre hány személy tartózkodhat az épületben (4 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat)

5. Kötelező az arcmaszk használata az előírt módon (hogy az orrot és a szájat is eltakarja) a piacokon. Az eladóknak és a vásárlóknak a piacon való tartózkodás egész ideje alatt kötelező az arcmaszk viselete, az egyás közötti fizikai távolság (1,5 méter) betartása, egy elárusítóhelynél pedig legfeljebb 5 vásárló tartózkodhat.

6. Az Öröm Iskoláskor Előtti Intézménynek azt ajánlják, hogy amíg Szenttamás Község területén érvényben van a rendkívüli állapot, fogadja azokat a gyermekeket, ahol mindkét szülő, vagy nevelőszülő dolgozik, vagy a szülő, akinél a gyermek tartózkodik, dolgozik.

7. A sportversenyek, edzések zárt helyiségben (csarnokban) történő megrendezése nézők nélkül engedélyezett. Amennyiben az edzésen/versenyen a felelős személy bárkinél egészségügyi problémát észlel, a résztvevőt azonnal köteles eltávolítani a versenyről, és a Covid rendelőbe utalni azokkal a személyekkel együtt, akik kapcsolatban voltak a sportolóval.

8. A fenti záradékban szereplő határozatokért Szenttamás Község kommunális felügyelősége a felelős.

 

A Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara

Parancsnok: Radivoj Debeljački

szenttamas.rs