Szenttamás.rs

Szenttamási ivóvízhelyzet: Tartálykocsik és palackozott víz

Szenttamás polgárait nagyon meglepte a Graditelj Közvállat csütörtökön kiadott közleménye, amelyben értesíti a város lakosságát, hogy a szenttamási vezetékes víz nem ajánlatos emberi fogyasztásra és főzésre sem. A községházán ma azt a választ kaptuk, hogy a vízmintákat nem a várost ellátó kutakból vették, hanem egyszerű vízcsapokból.

Pénteken délelőtt másodszor ülésezett a községi válságtörzs. Az ülés után a válságtörzs tagja és a községi képviselő testület elnöke, Željko Bogojević a sajtónak nyilatkozva elmondta: Amit már most ki tudok emelni az, hogy a helyzet közel sem annyira komoly, mint azt egyesek előrevetítették, sőt azon a véleményen vagyunk, hogy  a helyzet egyáltalán nem vészes. Ebben  a pillanatban semmi egyebet nem tudok mondani ezzel kapcsolatban. A polgárok minden bővebb információt a Vöröskereszt helyi szervezetében, a Szociális Központban, az egészségházban és a Graditelj Közvállalatban kaphatnak. Bogojević hozzátette: Annyit ma megállapítottunk, hogy az illetékesek a vízmintákat a szó szoros értelmében két vízcsapból vették, amelyeken bizonyos baktériumokat találtak. Hangsúlyozom, a mintákat vízcsapokból, tehát nem  a várost ellátó kutakból és a városi vízvezeték-rendszerből vették. Emiatt mondtam azt, hogy maga a hír és a lakosság figyelmének felhívása nem megfelelő módon történt, amiről a szombat délelőttre összehívott sajtótájékoztatón bővebben is szó lesz.

Dr. Voja Vuković, a helyi Dr. Đorđe Bastić egészségház igazgatója és a válságtörzs tagja szerint az illetékesek nem összehangolt munkája vezetett a felesleges pánikkeltéshez a polgárok körében: Nekünk ezt meg kellett volna előznünk, magyarán, valaki nem végezte kellőképpen a dolgát. Ahhoz, hogy a víz higiéniailag megfelelő legyen, be kell tartani bizonyos előírásokat. Most jutottam ahhoz az információhoz, hogy a víz minőségét havi két alkalommal ellenőrzik, jómagam pedig azt hittem, hogy ezt évente kétszer végzik. Nekünk elsősorban a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt. A másik dolog pedig, hogy a településen keverednek az ivóvíz- és a szennyvízelvezető csatonák, mert nincs kiépített csatornahálózatunk. Ez a múlt hagyatéka, amit sürgősen meg kell oldani – mondta a szenttamási egészségház igazgatója.

Az egészségházban az elmúlt 10 napban nem volt a szokásosnál nagyobb a gyomorbántalmakra vonatkozó panasz a polgárok felől.

Bergel Zoltán, a Vöröskereszt szenttamási szervezetének titkára, ugyancsak a válságtörzs tagja nyilatkozatában elmondta, amikor a Graditelj Közvállalat közzétette a hírt, hogy a vezetékes víz nem ajánlatos emberi fogyasztásra, sőt még főzésre sem, a válságtörzs azonnal összeült, felmérték az előállt helyzetet, és egy ivóvízzel teli tartálykocsit még a késő délutáni órákban az egészségház elé állítottak. Az iskoláskor előtti intézményekben és az iskolákban palackozott vizet kaptak a  gyerekek. Ma a válságtörzs másodszor ülésezett, és ezen több dolgot is konkretizáltak, mondta Bergel Zoltán:

A Vöröskereszt biztosít hat 1000 literes tartályt Szenttamás részére, egy 2000 literes taetályt, ami az iskolában lesz elhelyezve, és van már az egészségház előtt egy nagyobb méretű tartálykocsi. Amit még a Vöröskereszt biztosít a mai nap folyamán, az 5000 liter ivóvíz, amit majd az óvodáknak, iskoláknak és az inzézmények működtetésére fogunk biztosítani, ez a Helyi Közösségben lesz majd elhelyezve.

Az ivóvízzel töltött tartálykocsik a következő helyeken találhatók:

A Proletár utcában lévő óvodánál egy 5000 literes tartálykocsi áll, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában 2000 literes , a Vuk Karadžič Általános Iskola előtt pedig egy 1000 literes lajtoskocsi áll. A vásártéren lévő helyi közösség épülete előtt  1000 literes, a Jovan Popović  utcában lévő iskoláskor előtti intézmény előtt ugyancsak 1000 literes, a Szkoplje és a Žarko Zrenjanin utcákban lévő óvodák előtt 1000 literes, tovább a Jovan Popović utcában lévő egészségház előtt is egy 1000 literes tartálykocsi ivóvíz áll.

Ugyanakkor a Dr. Đorđe Bastić Egészségház előtt egy 8000 literes tartálykocsi áll készenlétben, hogy ha kell, utánatöltik a kiürült tartályokat.

Nem mindenki jár a tartálykocsikhoz vízért, hanem egyszerűen megveszik a boltban. Péntek délelőtt és délután hírportálunk több szenttamási üzletben is érdeklődött a palackozott vízkészletek után. Az elárusítók elmondták, a fokozott kereslet ellenére is folyamatosan lehet palackozott vizet vásárolni, a készleteket naponta feltöltik.

Végül, aki szereti a sárgavizet, látogasson el a sárgakútra, a víz kifogástalan minőségű.

Vízhelyzet 2015. jan 31.

Paraczky László