Váltsághelyzet

Szenttamas.rs

 

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY:

Hamarosan megkezdik a tömeges teszteléseket

A Szerb Egészségügyi Minisztérium tegnap 15 órakor közreadott információi szerint eddig három áldozatot követelt a koronavírus-járvány, 249-re nőtt a koronavírussal megfertőzött személyek száma az országban. A Torlak Virológiai Intézetben hétfőn délutánig 822 olyan esetet vizsgáltak ki, amelyeknél megalapozott volt a világszerte terjedő vírus jelenlétének gyanúja. Az országban összesen 125 személyt kezelnek a koronavírus okozta megbetegedés miatt, a Vajdasági Klinikai Központban a jelenlegi 11 beteg közül két személy állapota válságos.

Aleksandar Vučić államfő bejelentette, 48 órán belül tömeges teszteléseket kezdenek, amihez van elég tesztanyag. Igyekeznek mindenkit tesztelni, aki valamilyen módon kapcsolatba került bizonyítottan fertőzött személlyel, függetlenül attól, hogy vannak-e tünetei, amelyek a koronavírus-fertőzésre utalnak. A katonaság segítségével egy nap alatt karantén-központokat hozunk létre (feltehetőleg a belgrádi és az újvidéki vásár, illetve hasonló létesítmények területén), ahova elsősorban a közepesen beteg személyeket helyezik el, mert nekik nincs szükségük a lélegeztetőgépekre. Őket a nem invazív lélegeztetőgéppel tervezik segíteni a légzésben. A legsúlyosabb betegek számára invazív lélegeztetőgépeket biztosítanak, mondta Vučić. Hozzátette, egyelőre nem tervezik a kijárási tilalom további szigorítását, azaz marad a jelenlegi 17 és reggel 5 óra közötti időszak.

Az elnök megerősítette, jelentős programmal készülnek a gazdaság megőrzésére, tervek szerint elsősorban a magánszektor számíthat segítségre, de támogatást kap a turisztika, a szolgáltatás és a mezőgazdaság is. A kormány erre a programra mintegy 2,5-4,5 milliárd dinárt látott elő. Hangsúlyozta, azok a vállalatok, akik nem bocsátják el az embereket, nagy állami támogatásra számíthatnak.

A hétfőn délutáni sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić közölte, a szerb kormány úgy döntött, a márciusi nyugdíjat egy összegben fizetik majd ki, mégpedig április 10-én. Minden nyugdíjas a márciusi nyugdíja mellé még négyezer dináros támogatást kap a szerb kormánytól.

szenttamas.rs