Váltságtörzs közleménye

Szenttamas.rs

 

Ülésezett a rendkívüli helyzetek szenttamási törzskara

Sorrendben 3. ülését tartotta csütörtökön a rendkívüli helyzetek szenttamási törzskara. A jelenlévők több konkrét intézkedést és határozatot fogadtak el. A rendkívüli helyzet ideje alatt a törzskar 101 önkéntest képzett ki és látott el megfelelő védőfelszereléssel, eddigi munkájukat, azaz az időseknek nyújtott támogatást pedig a polgármester, Radivoj Paroški külön megköszönte.

− Községünkben mától immár 101 önkéntes kapcsoldódott be a koronavírus-járvány lassítására, megfékezésére, megállítására irányuló munkába – mondta a polgármester, egyúttal a helyi Válságtörzs elnöke, aki ismét összefogásra szólította fel a polgárokat a vírussal szembeni harcban, és kiemelte azokat a fontos tényeket, amelyek lehetővé teszik a minél biztonságosabb és könnyebb működést az elkövetkező időszakban:

1. Azok a személyek, akik az elmúlt napokban tértek haza külföldről, attól függően, hogy melyik országból érkeztek, kötelesek 14 vagy 28 napot házi karantéban tölteni. A rendkívüli helyzetek szenttamási törzskara az ajánlja, hogy a velük együtt élők se hagyják el a házat. Tegyünk megelőző lépéseket, legyünk felelősek önmagunkkal és másokkal szemben!

2. A háziápolási szolgálatban dolgozóknak felelősségi körüknek megfelelően az Egészségügyi Minisztérium által kiadott ajánlások és iránymutatások alapján továbbra is együtt kell működniük az idősebb emberekkel, figyelembe véve, hogy az idősek nem képesek önállóan elvégezni a mindennapi és a létfontosságú feladatokat.

3. Tiszteletben tartva a Szerb Köztársaság kormányának a rendkívüli helyzet idejére meghozott intézkedéseiről szóló azon rendeletét, amely tiltja a polgárok nyilvános helyeken való gyülekezését, a polgárok ellátása érdekében mindhárom településen engedélyezett a napi utcai értékesítés/árusítás, ideértve a Svaštar környéki területeket is. Az eladó köteles betartani a Szerb Köztársaság kormánya által az értékesítés során előírt összes higiéniai és egészségügyi intézkedést, rendben tartani az értékesítési területet, továbbá köteles védőkesztyűt és maszkot használni.

4. Azok a cégek, vállalatok és vállalkozók, akiknek dolgozói a kijárási tilalom alatt, azaz este 20 és hajnali 5 óra között dolgoznak és közlekednek, el kell készíteniük egy táblázatot az olyan alkalmazottak adataival, akikre az éjszakai műszakban szükségük van, és ezt a táblázatot el kell küldeniük a Gazdasági Minisztérium e-mail címére: vandrednostanje@privreda.gov.rs. A kijárási engedélyt a belügyminisztérium adja ki a munkavállalók listájával és minden szükséges adattal összhangban. Az illetékes munkavezető köteles minden munkavállaló számára kiadni a kijárási tilalom alóli kivételről szóló engedélyt. Az egyéni engedélyeket naponta bocsátják ki, és a következő információkat tartalmazzák: név, vezetéknév, személyi szám, dátum és a kijárás pontos ideje (hány órától meddig), továbbá annak indoklása.

5. Minden mezőgazdasági termelő köteles kérvényt beadni a kijárási tilalom alatt, azaz este 20 és hajnali 5 óra között végezendő munkára. A kérvényt a Növényvédelmi Igazgatóság agromere@registar-uzb.rs e-mail címére kell küldeni, vagy azt jelenteni 064/88-18-449-es telefonszámon.

6. Felhívjuk a polgárokat, hogy tartózkodjanak a szemét és a növények szabadban történő égetésétől, mert ezt szigorúan tiltja a tűzvédelmi törvény, a felelős személyek ellen bűnvádi feljelentést tesznek.

szenttamas.rs