Hírek

Szenttamas.rs

 

Csaknem félezer védőmaszk készült eddig Szenttamáson

 

Szenttamás ragyogó példákkal rendelkezik a polgári szolidaritásról és egységről a vészhelyzet és az elszigeteltség idején. Erre a legutóbbi példa a Ruka spasa Polgárok Csoportjának kezdeményezése. Az ügyeskezű asszonyok Slavka Lazić vezetésével a társadalom rendelkezésére állnak, mégpedig úgy, hogy a szervezet helyiségeiben pár nappal ezelőtt elkezdték varrni a hiánycikknek számító védőmaszkokat.

A koronavírus-járvány miatt nemcsak Szenttamáson, hanem a környező településeken sem lehet védőmaszkot vásárolni. A helyi Válságtörzs rendelkezett ugyan kisebb mennyiséggel, de ezeket az önkénteseknek adták. Tekintettel arra, hogy a Ruka spasa egyesület a kézimunkák készítéséhez rendelkezik megfelelő felszereléssel, eszközökkel, varrógépekkel, a tagság közül pedig mindenki tud varrni, az összes kapacitást a rendkívüli helyzetek szenttamási törzskarának ajánlották fel. Slavka Lazić elmondta, évek óta kötnek, varrnak, horgolnak, az összes eddig elkészített holmit pedig elajándékozták: − Az egyesületben felvetődött a kérdés, miért nem készítünk maszkokat, hiszen sehol sem lehet venni, viszont mindenkinek szüksége van rá. Az ötlettel felkerestem a polgármesteri hivatalt, ahol támogatták az elképzelésünket. Beszereztük a szükséges anyagot, és az elmúlt csütörtökön nekiálltunk a munkának. A mintát az egyik helyi vállalattól kaptuk, amely időközben ugyancsak elkezdte készíteni ezt a fontos kelléket. Az általunk készített maszkok nem egyszeri használatra készülnek, ugyanis duplán varrjuk össze az anyagot, így sokkal erősebb, tartósabb, és lehet fertőtleníteni, azaz kifőzni. Miután megszárad, újra használható – magyarázta az egyesület vezetője.

Mint mondta, hétfőn délig összesen 467 védőmaszk készült el, ebből 100 darabot az egészségháznak adományoztak, a többit pedig a Válságtörzsnek, illetve a Helyi Közösségnek, hiszen az egészségügyi dolgozók mellett a volontőrök is használják: − Minden nap négyen dolgozunk, délelőtt 10-11 órától délután 16 óráig, mert 17 órától már kijárási tilalom van érvényben. A munka jól halad, azonban egy kis segítségre lenne szükségünk: a (házi) varrógépekhez új varrótűk kellenének, továbbá szövet és gumi, amiből készíthetjük a maszkokat. Aki tud, segítsen. A felsorolt anyagot és tűket a Helyi Közösségben, a községházán vagy az egyesület székházában várjuk. Fogjuk össze, és győzzük le a vírust! – üzente Slavka Lazić. 

Paraczky László (Fotó. A. B.)

szenttamas.rs