Hírek

Szenttamas.rs

 

Rendkívüli véradási akció volt

 

A Vöröskereszt szenttamási szervezete 2017. augusztus 3-án szervezte meg az idei második rendkívüli önkéntes véradási akcióját. Portálunknak a Tartományi Vérátömlesztő Intézet ügyeletes orvosa, dr. Vaso Kulidžan elmondta, a meghívásnak ezúttal 44 régi és egy új véradó tett eleget, azzal, hogy nyolc önkéntest különböző okok miatt visszautasítottak:
‒ A nyári hónapokban a szabadságok és a nagy hőségre való tekintettel a véradók kisebb számban szoktak jelentkezni, ebből kifolyólag a csütörtöki szenttamási akcióval meg lehetünk elégedve. Mint ismeretes, nyáron és kora ősszel különösen nagy a véradók szerepe, ugyanis ilyenkor a balesetek miatt sokkal nagyobb a vérhiány, mint az év más szakában ‒ mondta többek között dr. Kulidžan. Egyúttal felhívta mindazok figyelmét, akik érdeklődnek ez iránt a humánus akció iránt, hogy a kórházakban és az újvidéki Vérátömlesztő Intézetben folyamatosan adhatnak életmentő folyadékot.

 A szenttamási Vöröskereszt titkára, Bergel Zoltán elmondta, ez az ún. női akció volt , ugyanis a nők csak négyhavonta adhatnak vért, de természetesen, férfiak is jelentkezhetnek, akik az előző akciókból valamilyen okból kimaradtak: ‒ Sajnos, a hőség az emberek szervezetére is kihatással van, így a vérre is, ennek ellenére elégedettek vagyunk az akcióval – mondta a titkár. Hozzátette, a következő véradásra már augusztus végén vagy szeptember elején sor kerül, azzal, hogy addig népszerűsítő előadásokat szerveznek majd a helyi gimnáziumban, bízva abban, hogy ezáltal a diákok is mind többen bekapcsolódnak ebbe a humanitárius folyamatba.


A kérdésre, hogy a szenttamási Vöröskereszt hogyan készült fel a már most érezhető, a hétvégére pedig fokozódó hőségre, Bergel Zoltán elmondta, péntektől már érvényben lesz a vörös jelzés az egész országban, hiszen az előjelzések szerint 42 fok is lehet: ‒ Egyelőre nincs semmilyen hivatalos értesítésünk, de azt már most tudni, hogy a település több pontján ivóvizet osztanak majd aktivistáink. Állandó készenlétben vagyunk – tette hozzá a titkár.P. L.