Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Leállhat a verbászi szennyvíztisztító?

 

Amennyiben a tisztítót üzemeltető franciaországi vállalattal nem hosszabbítják meg a szerződést, a Bácskai Nagycsatona újra szennyvíztárolóvá vállhat.

 

Átiratban fordult a verbászi Ökológiai Mozgalom Irena Vujović környzetvédelmi miniszterhez, amelyben sürgősen kéri a minisztérium támogatását a helyi szennyvíztisztító további zökkenőmentes üzemeltetéséhez. A hivatalos átiratban a verbászi egyesület egyúttal kéri a miniszterasszonyt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a francia Veolie céggel kötött és ez év november 6-án lejárt üzemeltetési szerződést minél előbb hosszabbítsák meg.

A Verbász-Kúla Szennyvíztisztító egyedülálló létesítmény a régióban, amely 100%-ban EU-s forrásokból épült. Verbász és Kúla önkormányzatának feladata volt, hogy kiépítsék a szennyvíz-csatornahálózatot, és idevezessék a két községből a szennyvizet, biztosítva ezáltal a létesítmény teljeskörű üzemeltetését. Mivel ez nem történt meg, a szennyvíztisztító jelenleg 25 százalékos kapacitással dolgozik. A létesítmény működését az elmúlt időszakban a francia Veolia cég szakemberei biztosították, az erről szóló szerződés viszont néhány nappal ezelőtt lejárt. Tudomásunk szerint a régióban és Szerbiában nincs olyan képzett szakemberekből álló csoport, amely elvállalná a verbászi tisztító további üzemeltetését. Ezzel egyidejűleg pedig fennáll annak a veszélye, hogy miután a szennyvíztisztító teljesen leáll, a két község szennyvize újra a Bácskai Nagycsatornába kerül, és veszélybe sodorja annak élővilágát, legfőképpen a csatorna Szenttamáson áthaladó szakaszán.

Az elmúlt (rövid) üzemidő-vezetési időszakban a Veolie szakértői csoportjának ésszerűsítéssel és jelentős megtakarításokkal sikerült növelnie az üzleti szintet, amelyek szükségesek az üzem fenntartható működéséhez, továbbá elkezdődött a jövőbeni csatlakozók (polgárok és üzemek) számára a megfizethető felhasználási ár kialakításáról szóló folyamat. Szervezetünk támogatásával megkezdődtek a régióban található üzemek és gyárak képviselőivel folytatott tárgyalások azokról a feltételekről, amelyek szerint a jövőben valamennyi helyi és a környéken működő üzem csatlakozna a szennyvíztisztítóhoz vezető csatornahálózatra, biztosítva ezáltal a tisztító optimális kapacitással való működését. Emlékeztetni szeretnénk a minisztériumot, hogy a szennyvíztisztító működésének esetleges leállása veszélybe sodorja a Bácskai Nagycsatorna megtisztítására (iszaptalanítására) irányuló projektum EU által finanszírozott PPF 8 programot (is).

Tudomásunk szerint a verbászi önkormányzat szakemberek és képzett munkaerő híján nem tudja átvállalni a szennyvíztisztító üzemeltetését, ezért az egyedüli megoldást a francia vállalattal kötött és most lejárt szerződés meghosszabbításában látjuk, olvasható a verbászi Ökológiai Mozgalom a szerb környezetvédelmi miniszterhez címzett átiratában, amelyet Ratko Đurđevac, a szervezet elnöke írt alá.

 

Paraczky László