Verbászi hírek

Szenttamás.rs

 

Három és félmillió dináros támogatást kapott a kórház

 

Az egészségügyi intézményeknek és kórházaknak a koronavírus elleni küzdelemben nyújtott támogatás részeként a Szerbiai Caritas missziója több mint 3,5 millió dinár értékben orvosi eszközöket és egészségügyi felszerelést adományozott a Verbászi Általános Kórháznak. Az érintés nélküli lázmérőket, oximétereket, arcmaszkokat, védőruhákat, higiéniai szereket és fertőtlenítőszert tartalmazó adományt a verbászi kórház igazgatója, dr. Milan Popov vette át.

− Nagy megtiszteletés számomra, hogy egyházunk, valamint Đura Đuđar püspök úr és a Szerbiai Caritas által egy újabb sikeres együttműködés valósult meg a verbászi kórházzal. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Ferenc pápa azt mondta: „Mindannyian egy csónakban vagyunk, ugyanolyan nehéz helyzetben“. Láttuk, hogy Olaszország milyen nehéz helyzetben volt, és hogy az európai szolidaritás nem a legjobban működött. Felismerve ezt a hibát az olaszok úgy döntöttek, hogy ahol csak lehetséges, segítenek a kórházaknak. A katolikus egyháznak az általános segítségnyújtásról, valamint a szolidaritás elvéről szóló általános tanítása volt a motívációja a szerbiai, vajdasági, ezen belül pedig verbászi támogatásnak. A csónakban, amiről Ferenc pápa beszélt, létfontosságú az összefogás és a szolidaritás, mindannyiunknak evezni kell, nem maradhatunk passzívak és tétlenek. Mindenkinek tennie kell valamit, ez a keresztény szeretet. Nem szerethetjük Istent anélkül, hogy felebarátainkat ne szeretnénk. „Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát”, véli János apostol. Örülünk annak, hogy a belgrádi és a zimonyi klinikai központok mellett a Verbászi Általános Kórház is részese lehet a támogatási projektumnak, mondta Vladislav Varga atya, a keresztúri Caritas igazgatója.

Milan Glušac, a verbászi önkormányzat ideiglenes hivatalának az elnöke szerint is az elmúlt években jelentős előrehaladás figyelhető meg a köz- és magánszféra együttműködésében: − Ez a támogatás egy további lépést jelent az önkormányzat és a Caritas sikeres együttműködésében. Számunkra az adomány jelentős támogatást jelent, és köszönjük a humanitárius civil szervezetnek, hogy ezekben az igen nehéz időkben gondolt ránk. A támogatás jelentős, hiszen a Verbászi Általános Kórház a tartomány ezen régiójában több mint 200 ezer polgár egészségügyi ellátását biztosítja. Az Egészségügyi Minisztérium és a Tartományi Egészségügyi Titkárság is támogatja a községet, mi pedig az önkormányzatban a kórházzal és az egészségházzal való szoros együttműködés által megteszünk mindent a polgárok egészségének védelme érdekében. A Caritas adománya nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatás és egészségvédelem még minőségesebb legyen – mondta Glušac. A verbászi válságtörzs elnökeként úgy értékelte, a bevezetett rendkívüli intézkedések és az egészségügyi dolgozók: orvosok, ápolók, mentők mind emberfeletti harcot folytatnak a járvánnyal nap mint nap. Hozzátette, egy igen kemény időszakot követően úgy tűnik, sikerült ellenőrzésük alá vonni és stabilizálni a helyzetet.

Dr. Milan Popov, a kórház igazgatója ugyancsak köszönetet mondott az adományért: − Köszönjük a Caritasnak az igen értékes humanitárius támogatást. Szeretném hangsúlyozni, hogy köszönve az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap támogatásának intézményünk a koronavírus-járvány első napjától kezdve elegendő egészségügyi felszereléssel rendelkezett. Példaértékű gesztus a Caritastól, hogy a jelenlegi nehézségek idején is jólélekkel adakozik, hiszen amikor ilyen jellegű támogatás érkezik, ez annyit jelent, hogy mások is figyelnek ránk, hogy segíteni szeretnének, és a bajban mellettünk állnak. Intézményünk nagyszámú beteget lát el, a régióban 26 nemzetiség él, az ilyen jellegű támogatás pedig arra ösztönöz bennünket, hogy még keményebben dolgozzunk – mondta dr. Milan Popov. Kiemelte, a kapott felszerelés jelentősen hozzájárul a kórház jelenlegi tartalékainak feltöltéséhez.

A verbászi intézmény igazgatója elmondta még, hogy a kórház COVID osztályán jelenleg 46 pácienset gyógykezelnek, közülük 36-an pozitívak a koronavírus-tesztre, további 10 páciens pedig várja az eredményt: − Öt beteg állapota nagyon súlyos, a többi páciens állapota kielégítő. Uraljuk a helyzetet, ha pedig újabb komplikációk lépnek fel, az Újvidéki Klinikai Központ segíteni fog – mondta Popov. Egyúttal felkérte a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a járványra vonatkozó előírásokat, viseljék az arcmaszkot, és tartsák be az egymás közötti fizikai távolságot. Marko Miljanov szavait idézte: „Vigyázzunk másokra, és magunkat is óvjuk! Ne játsszuk meg a nagy hőst, mert a vírus nem válogat! Egy-egy hőstett teljesen feleslegesen 10−15 újabb fertőzött személyt jelenthet. Aki pedig hős és bátor, az nyugodtan jőjjön be a COVID osztályra, és elsőkézből megláthatja, hogyan néz ki a harc a tűzvonalban”. 

Paraczky László (Fotó: G. D.)

szenttamas.rs