Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Középkori pitét készítettek a Városi Múzeumban

A Hívd meg a szomszédot a múzeumba! elnevezésű akció keretében tegnap Középkori fast food (gyorsételek) elnevezéssel műhelymunkát tartottak. A belgrádi Artist Központtal szervezett közös rendezvény célja a középkori gyorsételek elkészítési titkainak felfedezése és az egyik legkedveltebb és leggyakrabban fogyasztott középkori termék, a pite gyors elkészítésének rekonstrukciója volt. A Verbászi Múzeum helyiségeiben szervezett eseményen a közönségnek Tamara Ognjević művészettörténész mutatta be a tudnivalókat, a munkában pedig részt vettek a kúlai vendéglátóipari főiskola hallgatói is.

A szervezők minden eszközzel igyekeztek felidézni a középkori konyhát, annak berendezését és felszerelését, így a pite is régi edényekben keszült. A tészta hozzávalói: zsír, tojás, teljes kiőrlésű liszt, tönkölyliszt, túró, mangold és medvehagyma. A tésztát ágacskákkal nyújtották megfelelő vastagságúra, majd a múzeum udvarában felállított ideiglenes tűzhelyen megsütötték. Amíg a diákok segítségével elkészült a pite, a művészettörténész elmagyarázta az akkori életmódot és étkezési szokásokat.

− Tekintettel arra, hogy a múzeumban ez a hónap a vendéglátóipar és a gasztronómia jegyében zajlik, úgy gondoltuk, valamilyen formában megpróbáljuk összekötni a jelent a múlttal. Vendégünk, Tamara Ognjević többek között a középkori ételek nagyon jó ismerője, ennek irányában több kutatást is folytatott – mondta a múzeum fő kusztosza, Vesna Grgurović.

A műhelymunka sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a középkori recept alapján készített finomság az utolsó falatig elfogyott. 

P. L. (Fotó: S. V. K.)