Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Megdől-e a világrekord palacsintasütésben Verbászon?

A palacsintasütés világrekordjának megdöntése volt a célja annak a verbászi gasztronómiai rendezvénynek, amelyet az elmúlt hétvégén tartottak a városi sportközpont előtti téren. Az eddigi hivatalos rekordot Szarajevó tartja, ahol tavaly 14186 palacsintát sütöttek, a 2017-es rekordot pedig Moszkva állította fel 12716 kisütött palacsintával. A verbásziak úgy határoztak, megdöntik az eddigi rekordokat, és nyolc óra alatt 15500 palacsintát sütöttek.

Több száz helyi és vidéki érdeklődő gyűlt össze a téren, ahol tarka, szórakoztató műsor kíséretében több mint 100 szakács és szakácsszakmát tanuló diák keverte és sütötte a palacsintát. A szervezők, a Multiart Polgárok Egyesülete és a Chefs for life olaszországi humanitárius szervezet által megtartott rendezényre szinte az egész ország területéről, de külföldről, Ausztriából, Németországból, Franciaországból is érkeztek látogatók. Az eddigi világrekord megdöntése mellett a rendezvény fő célja a különleges bánásmódot igénylő gyermekek megsegítése, helyzetük javítása és a társadalomba való beilleszkedésük támogatása, mondta a helyszínen az egyik szervezet képviselője. Hangsúlyozta, a hitelesítést igazóló videofelvételt követően a palacsintából szállítanak a helyi intézményekbe, kórházakba, az idősek otthonába és a népkonyhára is. Egyúttal megköszönte az újvidéki, zombori, rumai és verbászi vendéglátóipari középiskolák diákjainak a közreműködését.

− Verbász község minden, a fiatalok által kezdeményezett humanitárius jellegű akciót támogat, így a különleges bánásmódot igénylő gyermekek megsegítésére irányuló megmozdulásokat is. Egy ilyen sikeres akciónak lehettünk ma szemtanúi, ahol a szervezőknek a helyi Sportközpont valamint a Verbászi Turisztikai Szervezet csaknem teljeskörű támogatást nyújtott, ideértve a palacsintasütéshez szükséges eszközök és felszerelés biztosítását. Kötelességünk támogatni az ilyen és hasonló jellegű projekteket, melyek célja a különleges bánásmódot igénylő gyermekek társadalmi integrációjának elősegítése. A rekord megdőlt, ami egyúttal azt jelenti, hogy összefogással minden cél megvalósítható, a szolidaritás pedig, amit ezúttal is felvállaltunk bizonyíték arra, hogy ez a társadalom humánus, melyben mindenki számára adott a belépési lehetőség – mondta a rendezvényen Milan Glušac, verbászi polgármester.

− A Rendőrség társadalmi stratégiája elnevezésű projekttel a verbászi rendőrség már negyedik éve részt vesz a különbözö közösségi megmozdulásokon, célunk pedig a polgárokhoz való közeledés. A Multiart Polgárok Csoportja az elsők között volt, akikkel immár negyedik éve együttműködünk, és örülünk, hogy részt vehetünk ezen a nagyszabású rendezvényen − mondta a verbászi rendőrállomás parancsnoka, Vlado Glođović.

A rendezvény megnyitóján a Verbászi Turisztikai Szervezet igazgatója, Marija Labović elmondta, a szervezet munkanaptárában mintegy 700 rendezvény szerepel, a jelenlegi pedig a legsikeresebbek közé sorolható: − Ez a rendezvény különös jelentőséggel bír, hiszen rávilágít arra, hogy akármennyire különbözőek vagyunk, el tudjuk fogadni a másikat. Tiszteljük egymást, együtt élünk, dolgozunk, segítjük egymást, ezek pedig a közös mindennapokhoz elengedhetetlenek – mondta az igazgató.

A palacsintasütés rekordjának megdöntésén videofelvétel készült, amelyet eljuttatnak a Guinnes Rekordok Könyvének képviselőjéhez. A válasz hat hónap múlva várható, vagyis kiderül, megdőlt-e az eddigi világrekord Verbászon.

 

Paraczky László (Fotó: S. V. K.)