Verbászi hírek

Szenttamas.rs

 

Illegális dögtemetőt és szeméttelepet számoltak fel

A polgárok bejelentésére, miszerint folyamatosan terjed a Szilberek (Brestovac) és Sztapár (Stapar) közötti úton lévő illegális hulladéklerakó és szeméttelep, ahova az utóbbi hónapokban állati tetemeket is hordanak, a Verbászi Ökölógiai Mozgalom hivatalos kérelemmel fordult a Tartományi Területrendezési és Környezetvédelmi Titkársághoz, amelyben az előállt helyzet mielőbbi megoldását követelte.

A mozgalom elnöke, Ratko Djurdjevac elmondta, címükre rövid időn belül egyszerre több bejelentés is érkezett, amelyekben a polgárok elégedetlenségüknek adnak hangot az elviselhetetlen bűz és az illegális szeméttelep kialakítása miatt: − A horrorfilmbe illő képek és az előállt helyzet miatt hivatalosan kértük a környezetvédelmi tikárságot, hogy a megfelelő szervek bevonásával mielőbb rendezzék az említett terepen a helyzetet. Teljesen jogos a kérdés, hogy az országban működő több száz ökológiai szervezet miért nem foglalkozik folyamatosan az ilyen és hasonló ökológiai katasztrófát és fertőzést jelentő problémák mielőbbi és konkrét megoldásával. Szerintem azért, mert sokkal könnyebb a termekben megvalósítható bemutatókkal és oktatással népszerűsíteni és egyszerűsíteni a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket, mint a terepen megoldani a már előállt problémát. Bár a közérdeknek mindig az első helyen kell(ene) lennie, szerintünk a megfelelő intézményekben mégsincs elegendő megértés a környezetvédelem iránt, hiszen a fenti példa is bizonyítja, hogy az ilyen és hasonló illegális szeméttelepekre és állati lerakodóhelyekre néha évtizedekig(!) senki sem figyel(t) – mutatott rá a,,zöldek” vezetője. Hozzátette, az illegális hulladéklerakók kialakulásának problémája nem újkeletű, és szerinte mindez jobb szektorközi együttműködést, szabályozási korrekciót és határozott fellépést igényel. Ehhez viszont elengedhetetlen a szükséges céleszközök hosszútávon történő biztosítása, mert ennélkül az összes problémamegoldási stratégia, terv és program komolytalan és nincs reális alapja.

A bejelentést követően a tartományi környezetvédelmi titkárság értesítette a nyugat-bácskai körzet igazgatóságának állategészségügyi felügyelőségét, ahonnan mindössze néhány nap múlva megnyugtató válasz érkezett a Verbászi Ökölógiai Mozgalom címére. Az értesítésben többek között ez olvasható: ,,2019. március 19-én megtörtént a sztapári kataszteri egységhez tartozó 4794-es számú parcellán az illegális állati temető felszámolása, és a terület rendezése. Tekintettel arra, hogy az állati tetemek a bomlás miatt nem voltak szállítható állapotban, így azokat nem tudtuk a zombori Proteinka fehérje feldolgozó üzembe vinni, hanem a helyszínen egy mélyebb gödörbe temettük, és az előírásoknak megfelelően fehér mésszel leöntöttük, majd betemettük. A helyszín jelenlegi állapotáról fotókat mellékeltünk”, olvasható a levélben.

Ezzel tehát egy illegális szemét- és állati tetemeket tartalmazó telepet felszámoltak. Vajon hány ilyen terület maradt még tartományszerte? 

P. L.