Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamás egy lépéssel közelebb került a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához

Szenttamás azon nyolc bácskai községek egyike, amelyekben megalakult az a helyi akciócsoport, ami alapfeltétele az Európai Unió vidékfejlesztésre szánt anyagi támogatásának. A csoportban a civil szervezetek, valamint a közintézmények és a magánszektor képviselői kapnak helyet, és munkájuk középpontjában az IPARD-alapok pályázatai állnak majd. A kezdeményezést, amelyre pénteken került sor a helyi önkormányzat dísztermében, a helyi akciócsoport Bácska vidékfejlesztéséért, az Európa Mozgalom újvidéki szervezete, és a Bácska Regiomális Fejlesztési Ügynökség közösen szervezte.

Ivana Pajić

Az Európa Mozgalom újvidéki szervezetének koordinátora, Ivana Pajić elmondta: − A projektum célja a polgárok felkészítése és bekapcsolódása az itteni vidékfejlesztés által az IPARD-alapok által nyújtott támogatásokba, ezen belül pedig az 5. tételben meghatározott, helyi akciócsoportok megalakulása a legfontosabb feladat. Az akciócsoportok számára a jövő évtől vidékfejlesztési programok támogatására az alapok csaknem 5 millió eurós keretet láttak elő. Szenttamáson az a helyzet állt elő, hogy nem alakultak meg ezek a csoportok, tehát nekünk az a feladatunk, hogy létrehozzuk őket, és aláírásra kerüljön ez a fontos dokumentum. A helyi akciócsoport ugyan megalakult, húszan aláírták a területi együttműködésről szóló megállapodást, és ők valamennyien az önkormányzat dolgozóival együttesen dolgozzák ki a stratégiát. Már megállapodtunk abban, hogy mezőgazdasági, szociális, infrastrukturális, vállalkozói és turisztikai témákkal foglalkozunk, ma pedig a SVOT analízisről beszélgettünk, amely a stratégiában szereplő konkrét lépésekről szól. Őszintén remélem, hogy az év végéig elfogadásra kerül ez a fontos dokumentum – mondta többek között a koordinátor.

A második ülés megnyitójában Radivoj Debeljački, a községi tanács nemzetközi, regionális kapcsolatokkal, valamint a helyi gazdaságfejlesztéssel megbízott tanácsosa kiemelte, az ilyen összejövetelek, továbbá maga a vidékfejlesztési projektum kidolgozása igen jelentős Szenttamás fejlődése szempontjából. Mint mondta, az önkormányzat eltökélt szándéka, hogy a mezőgazdaság teljeskörű támogatást kapjon, hiszen ez az egyetlen olyan gazdasági ágazat, amely a településen a legértékesebb erőforrásnak számít: − Mindennek akkor lesz igazán jelentősége, ha megkezdi működését a helyi gazdaságifejlesztési iroda, erre pedig hamarosan sor kerül. Ezáltal pedig az itteni mezőgazdasági termelők és a vállakozók számíthatnak az önkormányzat támogatására – fejtette ki a tanácsos. Mint mondta, leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy az IPARD alap használata jelentős mértékben hozzájárul az önkormányzatok társadalmi gazdasági fejlődéséhez.

Képek a tanácskozásról

Képek a tanácskozásról

P. L.