Felhívás

Szenttamas.rs

 

A rendezvények és a próbák még nem kaptak zöld fényt

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség sajtóközleménye

Sajtóközleményt adott ki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség azzal kapcsolatban, hogy a közösségi terekben, művelődési házakban mikor és milyen keretek között kezdődhetnek meg újból a próbák – elkezdődhetnek-e abból adódóan, hogy feloldották a rendkívüli állapotot, illetőleg, hogy (a mai bejelentés alapján) 100 főig engedélyezett a gyülekezés:

Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma a napokban ajánlást fogalmazott meg arról, hogy az állam, a tartomány és az önkormányzatok által alapított intézmények és az egyéb művelődési szervezetek keretében működő táncegyüttesek, a táncművészeti intézmények miként indíthatják el a próbákat – rendezvények megtartása tehát továbbra sem engedélyezett, ezekre egyéb, pontos határozatok vonatkoznak.

A minisztériumi ajánlást, amely pontosan részletezi, hogy milyen feltételek és milyen eljárások mellett lehetséges a próba típusú közösségi együttléteknek a megszervezése és lebonyolítása, csatoljuk jelen levelünkhöz!

A rendkívüli állapot megszűnése után is érvényes általános rendelkezéseket, a továbbra is előírt higiéniai (folyamatos fertőtlenítés, szellőztetés, szájmaszk használata, szociális távolság megtartása, jelenlétí ív pontos vezetése...) protokollt betartva tehát – amennyiben lehet nyílt téren: udvarban, nyitott teraszon, gangon – lehetőségükben áll elindítani a táncos, színjátszó, énekes és hangszeres stb. próbákat.

A mi meglátásunk, hogy amennyiben Önök a próbák megtartása mellett döntenek, a rendkívüli állapot előtti próbarendet alakítsák át: ritkítsák meg egy-egy szakcsoport heti találkozásainak számát, valamint igyekezzenek, hogy a különböző szakcsoportok, gyermekcsoportok esetében az értük érkezők, illetőleg a csoporttagokat hozó szülők, nagyszülők ne találkozzanak egymással. Biztosan lesznek szülők, családok, akik egyelőre nem fogják gyermeküket elengedni: legyünk Velük és Értük is türelmesek és megértőek!

Egy szó, mint száz: mindenki a saját maga által meghozott döntése és mérlegelése szerint indíthatja el a próbafolyamatokat. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki felelősen fog dönteni!

Fontos volna, hogy mind a szülőkkel, mind a gyermekekkel, mind pedig a szenior korosztállyal ismertessék előre, majd a helyszínen is azokat az intézkedéseket, amelyek betartása és betartatása nélkül egymás és a hozzátartozók egészségének védelme nem biztosított; és amelyek betartása és betartatása a csoport, csapat közösségi élete folytatásának jelenleg az egyedüli lehetséges módozata.

Bízva abban, hogy a járványügyi helyzet a nyarat, majd a Szent István-napi ünnepségeket, de az őszi idényt egyre kevésbé fogja tudni befolyásolni, nagyrabecsüléssel és tisztelettel:

 

a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálata

 

Minisztériumi átirat

Minisztériumi ajánlás