Hírek

Szenttamas.rs

 

Nőtt az önkéntes véradók száma Szenttamáson

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének elmúlt évi tevékenységéről a helyi szervezet titkárát, Bergel Zoltánt kérdeztük, aki elmondta, hogy minden évet az előző év megvalósított terveinek részletes elemzésével kezdenek, így volt ez 2020 januárjában is.

− A Vöröskereszt szenttamási szervezetének 2019. évi tervei csaknem 100 százalékban megvalósultak a munka és az anyagiak terén is – nyilatkozta portálunknak a szervezet titkára. A részleteket illetően kifejtette, a szervezet sokoldalú tevékenysége az önkéntes véradási akciók mellett ezúttal is elsősorban a rászorulók megsegítése, a Népkonyha üzemeltetése, a továbbképzések, továbbá a különböző akciók megszervezése területén mutatkozott meg a legjobban:

− A Népkonyha pár évvel ezelőtt 100 adag egytálétel kiosztásával indult, tavaly már napi 180 adagot osztottunk ki. Ez a szám az idén is megmaradt. A 2019-es évben a rászorulók számára két alkalommal mintegy 300 tartós élelmiszert és higiéniai szereket tartalmazó csomagot adtunk. Az elsősegély tanfolyamon 18 diák indult, közülük 11 részt vett a tartományi versenyen, amelyen szép eredményt értek el. Külön elégedettek lehetünk az önkéntes véradók számának növekedésével, ami tavaly 10‒12 százalék volt. Tudjuk, hogy nagyon sok fiatal külföldre távozott, ennek ellenére növekedett a fiatal véradók száma, azaz az össz lakosság számához viszonyítva az önkéntes véradók száma közel négy százalékot tesz ki. A szenttamási Vöröskereszt tavaly 12 tolókocsit, hét járókát és hét pár mankót biztosított a rokkantak számára – sorolta Bergel Zoltán.

Mint mondta, az év folyamán több előadást tartottak a véradás és vérátömlesztés fontosságáról, az emberkereskedelemről, néhány előadás célja pedig az egészségmegőrzés volt. A diákoknak több alkalommal is bemutatták a Vöröskereszt tevékenységét, továbbá előadást tartottak az AIDS-ről és más fertőző betegségekről.

− Újra megszerveztük a már hagyományos utcai futóversenyt, amelyre a kedvezőtlen időjárás ellenére is szép számban beneveztek a diákok. Igyekeztünk minden résztvevő számára díjat biztosítani. A rászoruló gyerekek számára sikerült mintegy 100 újévi csomagot beszereznünk, amit a Szociális Központtal közösen osztottunk ki. Fontos megemlíteni még, hogy a tavalyi év folyamán Szenttamás Község területéről négy csoport gyerek nyaralhatott ingyenesen. Egy 25 fős csoport a tengerparton, a Vöröskereszt nyaralójában, három csoport (18, 20 és 22 fő) pedig Bácspalánkán tölthette a nyári szünidő egy részét – mondta végezetül Bergel Zoltán.

 

P. L.