Hírek

Szenttamás.rs

 

A háromszoros szenttamási bajnok

 

A szenttamási Vranac Lovas Klub az utóbbi öt évben háromszor nyerte el az országos bajnoki címet. A klub elnöke, Željko Vujanović elmondta, a több éves és igen megfeszített tempóban történt munka a hét évtizedes múltra visszatekintő klub életében igazából most hozta meg a gyümölcsét.– Jelenleg Szerbiában a Szerb Ügető Szövetség keretében 26 klub működik. Egy-egy idényben a minél jobb helyezés elérése érdekében mindenki bekapcsolódik a versenybe. És az idén is olyasmi történt a szenttamási klub életében, amire még nem volt példa. Megismételtük a tavalyi nagy sikert, amikor elsők lettünk az országban, ezzel egyidejűleg pedig az utóbbi öt évben háromszor lettünk bajnokok. Az elmúlt hetven évben ügetőink a klub legnagyobb sikereit jegyezték, és ez a tény önmagáért beszél – mondta a szenttamási klub elnöke.

Hogyan lesz valakiből országos bajnok?

– Elsősorban az elért jó eredmények szükségesek, a minőséges munka és a klub előretörése a létra legfelsőbb fokára. Ezek a legfontosabbak.

Hogyan sikerült mindezt megvalósítaniuk?

– Ahhoz, hogy valaki tagja legyen a szenttamási klubnak, elsősorban ismernie kell az itt követelt minőséget. Tagságunk és működésünk ingyenes, tehát amennyiben valaki társulni szeretne hozzánk, meg kell ismernie a belső szervezettséget, a jó és folyamatos futamok megrendezését, ami pedig ennél még fontosabb az, hogy becsületesen viszonyulunk ehhez a sporthoz.

Kik képezik a Vranac tagságát?

– Tagok szinte az egész Vajdaságból vannak, de a fővárosból is többen csatlakoztak hozzánk. Szerintem azért, mert rájöttek, itt otthonias a hangulat, látják, hogy igazán dolgozunk és tetszik a hozzáállás, amit az ügetősport tekintetében itt kialakult.

Amikor a dolgokat sorbarakják, úgy ahogyan kell, az eredmény sem maradhat el.

– Így van. Mindennek eredménye az első hely lett. Az idén mintegy ötezer ponttal maradt mögöttünk a Bačka, amelynek négyszer annyi tagja van, mint a miénknek. Olyan neves klubok maradtak mögöttünk még mint a pancsovai, leskovaci, belgrádi, niši stb. klubok. Ezek amúgy sokkal nagyobb és gazdaságilag erősebb városok, mint Szenttamás, és ez méginkább fokozza a sikerélményt.

Kétségtelen, hogy ez a nagyszerű eredmény jó ösztönzés a jövőben való munkavégzésre. Sokan azt állítják, hogy a lóversenysport ,,drága játék”, és Szenttamás nem olyan környezet, amely ebben az értelemben büszkélkedhet, ugyanis a fejletlen községekhez tartozunk. Milyen a helyzet a versenylovak tekintetében?

– A helyi szintet szem előtt tartva szinte irigyelésre méltó helyzetben vagyunk, ugyanis szép számú versenylóval büszkélkedhetünk. De nem ez volt a legfontosabb célkitűzésem, amikor átvettem a klub irányítását, hanem az, hogy ezt már-már a feledésbe merült sportágat újra népszerűvé tegyem környezetünkben. Az, hogy ma a községben sok versenylovunk van, egy kitartó és többéves munka eredményeként könyvelhető el. Ennél talán még fontosabb, hogy nagyon sok fiatal tagunk van, akik egyszerűen megszerették a lóversenyt. Hogy egy példával is alátámasszam: 15 évvel ezelőtt a klub legfiatalabb tagja 40 éves volt. Ma már számosabb tagságunk van, zöme 17–25 éves fiatalokból áll. Persze a szülők támogatása elengedhetetlen.

Szem előtt tartva az állítást, miszerint ez a sportág nagyon drága, hogyan segítenek a szülők?

– Nálunk egy olyan általános vélemény alakult ki, hogy a lóverseny a gazdag emberek sportja. Ez így igaz. Csakhogy a lósportnak két ága van: a galopp és az ügető. A galoppon belül megkülönböztetünk sík- és ugróversenyeket, az ugróversenyek pedig lehetnek gát- vagy akadályversenyek. Ezekkel valóban csak a módosabb emberek foglalkoznak. Az ügetősport azonban az legszegényebb, ún. falusi lóveseny, éppen ezért könnyebben eljut a szélesebb közönségréteghez. Mindent összegezve a válasz az lenne, hogy ha nem vagyunk éppen gazdagok, attól még szeret(het)jük a lovakat és ezt sportágat.

Az önök kitartó munkájának köszönhetően Magyarország fővárosában, az egyik legszebb európai pályán, Budapesten is rendeznek Szenttamás nevét viselő futamot.

– Elégedettségemre szolgál, hogy egy olyan pályán, ahol fél Európa versenyez, egy futam községünk nevét viseli. Ez már 7-8 éves hagyomány. Az emberek eljöttek Magyarországról, hogy itt a helyszínen győződjenek meg arról, hogyan nőtte ki magát egy teljesen ismeretlen falusi klub többszörös országos bajnokká. Onnantól viseli az egyik pesti futam községünk nevét, és erre nagyon büszke vagyok.

2017-ben először került megrendezésre a szenttamási pályán az egyik legjelentősebb évi futam, a Szerb Ügetőverseny, ami újra a klubban folyó minőségi munkára utal. Ugyancsak először került sor a Đorđe Dunđerski-futam megrendezésére is, ami egyúttal az ön régi álma volt.

– Đorđe Dunđerski imádta a lovakat és az ügetőversenyeket. Az ő nevéhez fűződik az első szenttamási futamok rendezésre, amelyekre 1924-ben került sor. Hét év múlva tehát a 100. évfodulót ünnepeljük, és tényleg nem tudom, hogy Belgrádon, Szabadkán és rajtunk kívül dicsekedhet-e valaki még ilyen jubileummal. Generációnk számára viszont nem lenne tisztességes, ha nem emlékeznénk meg erről, ezért indult be ez a futam. Egyelőre nem tudom, hogy a megemlékezést hogyan szervezzük meg, nagyon korai még erről beszélni, de itt vagyunk, és mire eljön az ideje, kigondoljuk.

 

A srbobran.net portál nyomán: szenttamas.rs (Fotó: M. P. és N. D.)