Hírek

Szenttamas.rs

 

Fásítottak a szenttamási diákok

 

A szenttamási Vuk Karadžić Általános Iskola 6. és 7. osztályos diákjai polgári nevelés tantárgyból fásítási akciót kezdeményeztek. A fiatalok szerint a településen nagyon kevés a zöld övezet, ezen szeretnének javítani. Tekintettel arra, hogy az iskolai program keretében is szerepel egy hasonló jellegű akció, a diákok kezdeményezése megértésre talált, és a felnőttek segítségével pénteken a Duna−Tisza−Duna-csatorna partján meg is valósult.

Az akciót megelőzően Teodora Delić tanárnő a diákok nevében felvette a kapcsolatot a szenttamási Ivona Kerkezzel, a Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának doktoranduszával, aki segített a tervezett számú facsemete beszerzésében. Közben a polgári nevelést tanító tanárnő kapcsolatba lépett az önkormányzat illetékeseivel is, ahonnan utasítást kapott, hogy a kaći városrészben lévő játszótér tőszomszédságában lehet fásítani.

A lyukak előkészítését az önkormányzat által biztosított géppel a Naša priča Egyesület vállalta magára, az egyesület tagjai pedig segítettek a mintegy 40 diáknak a fűz- és jávorfa csemeték ültetésénél. Ivona Kerkez először elmagyarázta, majd megmutatta, hogyan kell a gyenge hajtásokat a lyukba helyezni, meglocsolni, betemetni, majd a többi felnőttel együtt elültették a facsemetéket.

− Szenttamáson születtem, itt is nőttem fel, szeretem a várost, és emiatt igyekszem minél több pozitív, maradandó dolgot megvalósítani. Tavaly november folyamán volt egy hasonló jellegű fásítási akció, amikor az egykori Elan hotel környékén mintegy 3000 facsemetét ültettünk el, később még 200 darabot. A következő jelentős fásítási akcióra idén novemberben Nádalján kerül sor, ahol a tervek szerint nyolc hektáros területen nyolc fajta facsemetét ültetünk el. A projektumot a szerb környezetvédelmi minisztérium ún. zöld alapjából pénzelik, Szenttamás pedig azon 11 község közé tartozik, akik ehhez megkapták a támogatást – mondta Ivona Kerkez.


 

Paraczky László

szenttamas.rs