Hírek

Szenttamas.rs

 

Erős széllel érkezett hétfőn délután a vihar Szenttamásra

 

Rég nem látott vihar volt hétfőn délután Szenttamáson, Turián és Nádalján. Az erős szél, felhőszakadás és jégeső kíséretében valamivel 15 óra után érte el a községet. A rövid idő alatt hullott hatalmas mennyiségű vizet nem győzték elnyelni a vízelvezető csatornák, a viharos szél fákat csavart ki, tetőket rongált meg, a mogyorószem nagyságú jég pedig szinte mindenütt hatalmas károkat okozott a gyümölcsösökben és a földeken.

Hivatalos értesülések szerint a legtöbb esőt a begluki városrészben mérték, itt nem egészen egy óra alatt 50 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Tukban 42 liter, míg az Unčić-Kać-i városrészben 25 liter eső esett. A városközpontban, valamint a tuki városrészben a Szekszer híd közelében egy hatalmas nyárfát csavart ki a szél, ami miatt lezárták a forgalmat a tuki és a begluki városrész ezen szakaszán. A tűzoltók egy csapata a közelben lakó polgárok segítségével igyekszik eltávolítani a hatalmas nyárfát. A József Attila és a Szkopje utca kereszteződésén a házakba és az udvarokba is befolyt a víz, amely szintje néhol elérte a 20-30 centimétert. A begluki, a vásártéri, a rajcsúri városrészben az alacsonyabban fekvő utcákban ugyancsak állt a víz, több lakóház és udvar került víz alá, hiszen mindenütt megteltek az esővízelvezető árkok. Az Október 19-e utcában a vihar megrongálta a magasfeszültségű vezetéket, ami miatt több városrészben 3-4 órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás. A jég hatalmas károkat okozott gyümölcsösökben, de a település közelében lévő termőföldeken is. Több helyen szinte teljesen megsemmisültek a kapásnövények, megdőlt a búza, a laposabban fekvő területek pedig víz alatt állnak.

A tűzoltóság, a Helyi Közösség, az önkormányzat teljes erőbevetéssel dolgozik a károk elhárításán és a víz elvezetésén.

A szenttamási önkormányzat lehetőséget talál arra, hogy segítsen mindazoknak, akiknél károkat okoztott a mai ítéletidő. Felkérem a polgárokat, hogy az önkormányzatnál és a szenttamási, turiai valamint a nádaljai Helyi Közösségben jelentsék be a károkat. A Graditelj Közvállalat, a tűzoltóság, az önkormányzat és a Helyi Közösségek egységei a terepen vannak, és teljes erőbevetéssel dolgoznak a tetemes mennyiségű csapadék és az erős szél okozta károk elhárításán – mondta a terepszemlét követően Radivoj Paroški, szenttamási polgármester.



















 

Paraczky László

szenttamas.rs