Hírek

Szenttamás.rs

 

FOGADTÁK AZ ELSŐSÖKET SZENTTAMÁSON

 

Szenttamás község négy általános iskolájában hétfőn fogadták az első osztályba induló diákokat. A koronavírus járványra való tekintettel az előző évekhez viszonyítva sokkal szerényebb volt a fogadási ünnepség. A 2020/2021-es tanév a járvány miatt megváltozott formában indul. A maximális védekezés alkalmazásával a diákok a tantermekben tanulnak, illetve – intézménytől függően – részben folytatódik a távoktatás. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában például nem lesz távoktatás, míg a Vuk Karadžić Általános Iskolában részben változik az előadás menete, azaz a diákok TV és az internet segítségével is tanulnak. Az osztályokban a diákok létszáma nem haladhatja meg a 15-16 főt, minden padban csak egy diák ülhet, és kötelező az arcmaszk használata.

Szeptember 1-jén a Vuk Karadžić Általános Iskolában 45, a Jovan Jovanović Zmaj iskolában 53 (itt egy 20 fős magyar nyelvű osztály, és két szerb nyelvű tagozat indul 16, illetve 17 kisdiákkal). A turiai Petar Drapšin Általános Iskolában 24, míg a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča iskolában 26, azaz összesen 148 kisdiák számára szólalt meg az iskolacsengő.

A járvány miatt a Jovan Jovanović Zmaj iskolában egyórás különbséggel szervezték meg az elsősök fogadását: délelőtt 10 órától a magyar nyelven tanulókat, 11 órától pedig a szerb osztályokban iratkozott diákokat a rövid ünnepi műsort követően először az intézmény igazgatója, Munjin Szokola Erika köszönötte: − Nagy szeretettel üdvözlök mindenkit, és azt kívánom, hogy az iskolacsengő hangja mindenkinek hozzon szerencsét. Biztos vagyok abban, hogy jó diákok lesztek, kiválók tanítóitok és tanáraitok lesznek, legyetek nyugodtak, társalogjatok, figyeljetek az órán, és biztos vagyok abban, hogy idővel kitűnő diákok, azt követően pedig még jobb felnőttek lesztek – fogalmazott az iskola igazgatója.A kis elsősöket minden iskolában köszöntötte a polgármester, Radivoj Debeljački is. Kíséretében volt még az alpolgármester, Milica Zarić, és a községi tanács tagjai, akik mindenkinek átadták az önkormányzat által biztosított tanfelszerelést tartalmazó csomagot, és egy-egy könyvet. Radivoj Debeljački emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kicsik életében egy újabb szakasz következik, a kihívásokkal teli iskoláskor: − Ez egy nagy nap az életetekben, és jó látni, hogy mindannyian vidámak vagytok és mosolyogtok. Gratulálunk az iskolakezdéshez! Támogatni fogunk benneteket az iskoláztatás folyamán, és mindenben, amire a jövőben szükségetek lesz. A tanuláshoz biztosítottak a lehető legjobb feltételek, az önkormányzat pedig minden tőle tellhetőt megtesz azért, hogy jól érezzétek magatokat az intézményben, valamint hogy az önkormányzat és az oktatási intézmény közötti kommunikáció kizárólag a javatokat szolgálja. Mindenkinek jó tanulást, és sok sikert kívánunk – mondta többek között a szenttamási polgármester.

A rövid műsort követően minden osztály a maga tantermébe vonult. Az ismerkedést követően a diákok megkapták az órarendet, az osztálytanítók pedig tájékoztatták a szülőket a járvány elleni védekezés legfontosabb tudnivalóiról az iskolán belül. Mint elhangzott, a tanítás első napjától a szülőknek nem szabad bemenni az iskolába, csupán a kapuig kísérhetik el a kisdiákokat, akik számára kötelező az arcmaszk viselete.

Az egyetlen magyar nyelvű osztályt ezúttal Matarugin Elvíra tanítónő vezeti, aki elmondta, a jelenlegi nehéz helyzet ellenére is optimista, és bízik abban, hogy idővel minden pozitív irányba mozdul el: − Egy nagyon szép osztály alakult meg, 12 kisfiú és 8 kislány jár az első osztályba. Reméljük, hogy maradunk továbbra is egy közösség, nem leszünk szétosztva. Most egy új helyzetben, egy új szerepben indulunk, ilyen még nem volt. A koronavírus egy kicsit megváltoztatta az iskoláztatást mindenki számára, így az elsősök számára is. A maszk használata kötelező, próbálunk beilleszkedni minden helyzetbe. Kicsit nehéz feladatunk lesz, mert kicsikről van szó, de próbáljuk tiszteletben tartani az előírásokat. Az órák rövidítettek, 30 perccel indulunk, és négy iskolai órát tartunk, napi szinten. Az elsősök mindig délután jönnek iskolába, mi a harmadik csoportba kerültünk, a nem osztandó osztályok közé.

Mennyire tudják a gyerekek 30 perc alatt elsajátítani az előlátott tananyagot?

A harminc perc nagyon rövid idő, főleg első osztályban, amikor mindent most kezdünk tanulni: a kipakolástól és bepakolástól kezdve a füzetkinyitásig, a tankönyvek oldaszám szerinti kinyitása, a tolltartó használata, tehát minden új a számunkra, és sok időt vesz igénybe. De reméljük, hogy be tudunk illeszkedni, és haladni fogunk. Egyedül, ami mondjuk nekünk, tanítóknak jó, hogy nem vagyunk szigorúan a csengetéshez szabva, tudunk egy kicsit beilleszkedni azzal, hogy ha szükséges, akkor a második órából is elveszünk valamennyi időt ugyanarra a tantárgyra. Például másfél magyar órát tartunk, vagy matematikát, úgy ahogyan a helyzet kívánja. A felsőbb osztályokban ez nem lehetséges, de ott már azért könnyebb a dolguk a tanároknak, mert megvannak a munkaszokások, nagyobb gyerekekről is van szó. Jó lesz minden, bízunk benne, és hogy örömteli, vidám évünk lesz, és a sok negatív, illetve „nehéz“ információ mellett igyekezni fogunk, hogy szebbé tegyük ezt az iskolaévet.

 

Paraczky László

szenttamas.rs