Hírek

Szenttamás.rs

 

Folyamatban van az elsősök iratkozása Szenttamáson (is)

A 2018/2019-es iskolaévben Szenttamáson egy magyar és két szerb tannyelvű első osztályos tagozat nyílik. A magyar osztályba 25, a szerb osztályokba pedig 20-20 elsőst írattak, illetve íratnak be a folyamatban lévő iratkozási időszakban, hallottuk a két tannyelvű Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában

 

Május 31-ig lehet beíratni a gyerekeket az általános iskola első osztályába. Idén azok a gyerekek indulhatnak iskolába, akik 2011-ben vagy 2012. február 29-éig születtek. Az ötödik osztályos tanulókkal és az elsős középiskolásokkal együtt ők is a megreformált tanterv és program alapján fognak tanulni. A tavalyihoz hasonlóan az idén is 25 magyar ajkú első osztályos diákra számítunk – mondta portálunknak Munjin Szokola Erika igazgatónő. Hozzátette, tavaly 62 első osztályos diák kezdte meg a tanévet, tehát a gyerekek számát illetően nem nagy az eltérés. Mint mondta, arra számítani kell, hogy a nyár folyamán még jelentkezik valaki, vagy elköltözik.

Arról, hogy pontosan hogyan is zajlik az elsősök beíratása, az iskola pszichológusa, Banković Lídia elmondta, a beiratkozás az iskola titkáránál történik minden munkanap, ekkor kell időpontot kérni az iskola pszichológusánál is, a beiratkozáshoz pedig szükség van a születési anyakönyvi kivonatra (lehet fénymásolat, illetve hat hónapnál régebbi dokumentum is), a lakhatási bejelentőre (melyet a rendőrség ad ki), az orvosi igazolásra és az óvodából származó bizonylatra: ‒ A gyerekek az előre meghatározott időpontban a szülővel vagy szülőkkel érkeznek, a tesztelés pedig több szakaszból áll. A gyermek általános műveltsége mellett felmérik az emlékezőkészséget, a megfigyelőkészséget és a verbális képességeket, a logikus gondolkodás készségét. Ezeket pontozzuk, és ennek alapján készül el az iratkozási ranglista. A tesztelés mellett nagyon odafigyelünk a gyerekekre, és közben rajzolunk, játszunk, beszélgetünk – magyarázta a pszichológus.

Munjin Szokola Erika elmondta még, hogy a nyolcadikosok próbafelvételi vizsgái április 13-án és 14-én lezajlottak, az iskolának az idén összesen 92 érettségiző nyolcadikosa van, ebből két magyar osztály 31 diákkal. A vajdasági nyolcadikosok számára a tanév május 29-én ér véget, a többi általános iskolás számára pedig június 12-én. A nyolcadikosok érettségi vizsgája június 18-a és 20-a között zajlik.

 

Befejeződött a felújítási munkálatok második fázisa

A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a húsvéti ünnepek alatti ún. tavaszi szünetben elkészült az iskola tatarozásának második fázisa. Az igazgatónő elmondta, az utóbbi években több beruházás is történt az iskolában, a legutóbbi projektumot viszont három fázisra osztották tekintettel arra, hogy igen nagy összegű, és az épület szempontjából igen jelentős beruházásról van szó: ‒ Tavaly az első fázis keretében az iskola földszintjén kicseréltük az összes régi nyílászárót. Az eszközöket a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság biztosította. A projetum 5 millió dinárra szólt, viszont az ablakok cseréje mindössze 3 millióba került, így a titkárságnak visszaadtuk a megmaradt 2 millió dinárt. Mivel mi ezt a pénzt megspóroltunk, újra pályáztunk, ám ezúttal egy másik projekttel. A földszinti ajtók cseréje mellett tervben volt az előcsarnok és a tanári közötti nagy ablakfelület cseréje, továbbá a tanári terem jobb oldalán lévő nagy üvegfelület és az emeleti ajtók nagy részének is, és a bejárati ajtót is sikerült lecserélni. Ahhoz, hogy mindez megvalósítható legyen, a már említett 2 millió dinár mellé az iskola a községi költségvetésből is kapott 437 ezer dinárt. A projektumban előlátott cserék tehát megtörténtek, azonban az utómunkák még nem, a régi nyílászárók cseréje alkalmával ugyanis többfelé megsérült a vakolat, és festeni is kell. A kivitelező ígéretett tett arra, hogy ezeket az apróbb javítási utómunkálatokat napokon belül befejezi – magyarázta az igazgatónő. Mint mondta, a harmadik fázisban a még megmaradt ajtókat szeretnék lecserélni az irodákon, a portán és a lomtáron, ehhez azonban egy külön terv elkészítése szükséges. 

P. L.