Hírek

Szenttamás.rs

 

 

Június 1-jétől a nyolcadikosok újra az iskolapadban

Az általános iskolákba először a nyolcadikosok térnek vissza, ugyanis a kisérettségi vizsgát június 17-én, 18-án és 19-én tartják. A vizsgát megelőzően könnyítésként a hivatalos feladatlapokhoz hasonló teszteket kapnak.

 

Hamarosan hivatalosan is véget ér a távoktatás, június 1-jétől pedig adott lesz az órarend, amely szerint javíthatnak majd azok a diákok, akik nincsenek megelégedve a lezárt jegyekkel. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy az iskolában már nem dolgoznak fel új tananyagot, csupán a magasabb átlaghoz szükséges osztályzatok javítása a cél. A tantermekben csak kisebb letszámú diákcsoport ülhet, tekintettel arra, hogy még mindig fennáll a koronavírus-fertőzés veszélye. Hogy mindez a gyakorlatban megvalósuljon, az iskolák reggel 8 órától este 20 óráig tartanak nyitva, közölte Mladen Šarčević, oktatási miniszter.

Az iskolákba először június első hetében a nyolcadikosok térnek vissza. Ők június elsején a diákkönyvecskét és azokat a dolgokat hozzák magukkal, amelyek szükségesek a kisérettségihez. Ezen a napon, valamint másnap kisebb csoportokban (legfeljebb 9 fő egy csoportban) váltakoznak a tantermekben. A végzősök a záróvizsga előtt próbatesztet töltenek ki, amelyre nem kapnak osztályzatot.

Június 1-jén a nyolcadikosok két feladatlapot kapnak – egyiket anyanyelvből, a másik kombinált teszt – amelyeket hazavihetnek, és otthon oldják meg, június 2-án viszont a matematika próbatesztet már az iskolában oldják meg, hogy megszokják a légkört, és a gyakorlatban is megtapasztalják, hogyan néz ki a hivatalos tesztelés. Az iskolanaptár szerint június 3-án, 4-én és 5-én, amennyiben nincsenek megelégedve a kapott osztályzatokkal, a nyolcadikosok javíthatnak az osztályzatokon.

A június 17-én, 18-án és 19-én sorra kerülő záróvizsgára június 6-án (szombaton) kezdődik a felkészítő, és 10 napig tart. A záróvizsga lebonyolítasa váltásokban történik, külön osztályokban, ahol az epidemiológiai intézkedésekkel összhangban egy-egy diák számára legalább 4 négyzetmétert kell biztosítani. A felügyelő tanárok mellett külön ellenőrök is felügyelnek, így nem lesz lehetőség az átírásra. A feladatlapok összeállításánál figyelembe vették az elmúlt időszakot, bár ez nem jelenti azt, hogy a feladatok túl könnyűek.

Június második hetében az ötödikes, hatodikos és hetedikes diákok év végi jegyének lezárása folyik, de itt is adott a lehetőség, hogy ha valaki nincs megelégedve az osztályzattal, javíthat. Erre nyolc napot láttak elő.

Az elsőtől negyedik osztályos diákoknak nem kell bemenniük az iskolába, mivel csak egy előadójuk, osztálytanítójuk van, így az év végi osztályzat lezárása sokkal egyszerűbb.

Ami a középiskolákat és a gimnáziumokat illeti, ezek a diákok is visszatérnek június 1-jén az iskolába, ahol a jegyek javítása és lezárása folyik majd.

Az intézményekbe június elsején, másodikán és harmadikán csak a végzősök mennek, az ún. nagyérettségire pedig 4-én, 5-én és 6-án kerül sor. Az egyetemre való jelentkezések június 24-én kezdődnek. A középiskolásoknak és gimnazistáknak az év végi osztályzatok javítására június 8-tól számítva két hét áll rendelkezésükre. szenttamas.rs

 

(Forrás: srbija.gov.rs)


szenttamas.rs