Interjú

Szenttamás.rs

 

 

Kokárdakészítés áramszünetben

 

Két nappal március 15-i nemzeti ünnep előtt a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola ötödikes diákjai kokárdákat készítettek. Gluvákov Lenke magyartanárnő elmondta, a szimbólum elkészítése a nemzeti ünnepre való hangolódás jegyében történt. Tekintettel arra, hogy a teremben előzőleg már van két kokárda, mindenki egyedül készíthetett egyet, amit hazavihetett.

A piros, fehér és zöld papírcsíkokat kör alakú lapra ragasztották, a közepére pedig Petőfi arcképe került. Annak ellenére, hogy a munka igen bonyolultnak tűnt, az ügyeskezű diákok fél óra alatt végeztek a munkával. Aki lemaradt, annak társai segítettek összeilleszteni a papírból kivágott csíkokat.

Bár még nem tanulták az 1848/49-es forradalmat, rákérdezek, hogy szerintük mit jelent a kokárda, illetve mikor viseljük.

− A kokárdákat az ünnep alkalmából készítjük, és amikor március 15-én valahol fellépünk, énekelünk, vagy szerepelünk, akkor ezeket fel kell tennünk – mondta Bakos Dorina.

Az egyik padnál három lány dolgozik, őket is kérdezem, hogy miért kell az 1848-as ünnepkor felrakni a kokárdát, kicsit pironkodva mondják, hogy nem tudják, de köze van Kossuthhoz.

Balzam Boglárka: − A kokárdát a márciusi ifjak viselték először. Petőfi nagy tömeg előtt elszavalta a Nemzeti dalt, kitört a forradalom.

A kérdésre, hogy ki tudja fejből a Nemzeti dalt, többen is jelentkeztek. Cirok Levente már mondja is hangosan az első versszakot, miközben a falon függő pannóra mutat, ahol a Nemzeti dal nyomtatott változata mellett a Himnusz és a Szózat is megtalálható.

Az óra végén a diákok egy csoportfotón büszkén megmutatták, hogy mit készítettek az áramszünetben, ugyanis aznap az iskolában és környékén a hálózaton folyó munkálatok miatt szünetelt az áramellátás.

P. L.

szenttamas.rs