Hírek

Szenttamás.rs

 

Madáretetők az iskolaudvarban

Újrahasznosítható anyagból készítettek madáretetőket a szenttamási elsősök

 

Javában tart a tél, a határban és a lakott településeken is aktuális a madarak etetése. Szenttamáson a városközpontban és a folyók mentén több helyen vannak különböző etetők. A helyi Jovan Jovanović Zmaj iskola elsős diákjai az elmúlt napokban tanulták az etető készítésének a fortélyait, és azt, hogy miért fontos télen gondoskodni a madarakról. Matarugin Elvira, a magyar nyelvű első osztályosok tanítónője elmondta, a madáretetők újrahasznosított anyagokból készültek, a fő cél pedig a gyerekek kézügyességének fejlesztése mellett az állatokról, ezen belül pedig a madarakról való gondoskodás felkeltése volt.

− Nagyon szeretjük az élővilágot, ezen belül pedig az állatokat, és mivel tél van, természetvédő órán az elmúlt héten az állatok téli gondozásával kapcsolatos témakört ismételtük át. Ehhez kapcsolódóan ma egy nagyon szép akciót sikerült megvalósítani, mégpedig a madarakra gondolva madáretetőt készítettünk. Nyersanyagként újrahasznosítás céljából, az üdítőitalok és tejesdobozok kartonból készült dobozát használtuk fel, ezekből készítettük a madáretetőket, és búzát raktunk bele. Iskolánk külön hangsúlyt fektet az újrahasznosításra, a biológiatanárnővel évente megszervezzük a papírgyűjtési akciót, ezenkívül műanyag kupakokat is gyűjtünk. A mi kis osztályunk is nagyon aktív ezen a téren, nagyon büszke vagyok a gyerekekre, hogy már kicsi koruk óta odafigyelnek arra, hogy természetünket óvni kell. Amit lehetséges, itt az iskolában is újrahasznosítunk. Folyamatosan gyűjtjük a kupakokat, most pedig kartonból készítettük ezeket a jól sikerült praktikus, ugyanakkor hasznos madáretetőket – mondta Matarugin Elvira.

Kiemelte, a gyerekekkel gyakran sétát tesznek az iskola körül, a természetben.

– Szeretünk elsétálni a Krivaja folyó partjára, csodáljuk a gyönyörűszép élővilágot és hattyújainkat, büszkék vagyunk rájuk. Ezt egyébként mindenkinek értékelni kellene, és igazán jó lenne az iskola közelében egy szép oázist kialakítani, de sajnos vannak olyanok, akik ezt nem így gondolják, és mindent tönkretesznek. Képzőművészeti órán igyekszünk felhasználni azokat az anyagokat, amelyek mások számára hulladékot jelentenek. Ezeken az órákon nagyon érdekes, ötletes dolgok készülnek, hiszen a gyerekek kreativitása ötletdús és határtalan – számolt be a tanítónő.

A madáretetőket végül az iskola épülete előtti fákra tették fel, az elsősök pedig a meleg tanterem ablakán keresztül is figyelhetik majd a kis madarak látogatását.

 

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs