Hírek

Szenttamas.rs

 

Tizenhárom tonna papír gyűlt össze

A Csigabigi szakkör szervezésében a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában 2019. október 5-én Papirko elnevezéssel nagyszabású papírhulladék gyűjtési akciót szerveztek. A sorrendben 6. akció, amelynek koordinátorai Vörös Adrianna biológia szakos tanárnő és Gluvákov Lenke magyartanárnő voltak, versenyjellegű volt, melyre az iskola 19 alsós és felsős tagozata jelentkezett. Idén az alsósok voltak többen, 11 tagozat gyűjtötte a másodlagos felhasználásra szánt hulladékot.

Vörös Adrianna tanárnő hírportálunknak elmondta, az akció célja a minél nagyobb mennyiségű papírhulladék begyűjtése volt, a legeredményesebb osztályok pedig főleg édességcsomagokat kapnak. Az idei akció a közelgő Gyermekhét bevezető megmozdulása volt, és nagy örömükre újra hatalmas volt a visszhang és teljes a siker: ̶ Az akció minden eddigi várakozást fölülmúlt, hiszen 13 tonna papír gyűlt össze, így iskolánk még mindig az első helyen áll a tartományban. Az már teljesen világos, hogy az akció sikerét ismét a versenyjelleg alapozta meg, de a cél egyúttal környezetünk szebbé tétele is volt, hiszen a hulladék papírt a polgárok nem dobták ki és nem tüzelték fel, hanem újrahasznosításra a diákoknak ajándékozták, akik a házakhoz mentek érte. Boltról boltra, szomszédtól szomszédig, utcáról utcára jártak a gyerekek, naponta szorgalmasan gyűjtötték a papírhulladékot, amit a délelőtt folyamán idehoztak – sorolta Vörös Adrianna. Kifejtette, egy tonna hulladékpapír feldolgozásával 17 fát mentenek meg a kivágástól, és amennyiben ez így van, akkor az idei akció keretében 221 fát mentettek meg. Mint mondta, az osztályonkénti végső eredményt hétfőn teszik közzé, miután a felvásárló elszállítja és újraméri a hulladékot.

̶ Szeretném megköszönni a segítséget mindenkinek, aki bármilyen módon is hozzájárult az akció sikeréhez: a szenttamási malomnak és Kovačević Goran úrnak, aki a malomban lévő összes papírt zsákokba gyűjtötte, nagyban megkönnyítve így a diákok munkáját. Köszönettel tartozunk a Helyi Gazdaségfejlesztési Irodának és a szenttamási önkormányzatnak, akik hónapokon keresztük gyűjtötték számunkra a hulladékpapírt, a Parkvets Állatorvosi Klinikának és dr. Srđanov Srđan állatorvosnak, akik az idén is kölcsönadták az iskolának a digitális mérleget, ugyanakkor az összegyűjtött papírt is. Köszönet az Andróczky családnak, aki ugyancsak minden évben kölcsönadja a digitális mérleget. S végül köszönetet mondunk mindenkinek, magánszemélynek, vállakozónak és vállalatnak a segítségért és a támogatásért. A hulladék papírt az idén is a Tehnopapir vállalatnál értékesítjük. A kapott pénz egy részén édességcsomagot vásárolunk az akcióban résztvevőknek, a másik részét pedig félretesszük, és tanfelszerelést vásárolunk az iskola számára, továbbá ebből pénzeljük a jövő évi Zmaj Tudományfesztivál rendezvényünket is. Az akció az idén is a legnagyobb rendben zajlott, a tanárkollégák sokat segítettek, irányították az egész folyamatot, de külön köszönet a szülőknek is, akik ugyancsak kivették részüket, és segítettek a papír szállításánál ̶ mondta végezetül az akció koordinátora.

 

P. L.