Interjú

Szenttamás.rs

 

Sok a hiányzás a Zmaj iskolában

Interjú Munjin Szokola Erika igazgatónővel

 

A tél kellős közepén járunk, az oktatási intézményekben január 15-én megkezdődött a tanítás, azaz a második félév. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában két tannyelvű (szerb és magyar) oktatás folyik, a 2019/2020-as tanév első félévet 486 diák fejezte be, közülük 59 elsős. Az iskola igazgatónője, Munjin Szokola Erika elmondta, 66 diák negatív eredménnyel fejezte be a tanév első részét, három diák pedig a sok kimaradás miatt osztályozatlan maradt, ami annyit jelent, hogy 483 tanuló sikeresen kezdte a második félévet:

− Az első félévet 193 tanuló kitűnő eredménnyel, 135 tanuló jeles, 67 tanuló jó, elégtelen eredménnyel pedig 35 tanuló fejezte be, ami azt jelenti, hogy összesen 66 elégtelen osztályzatot kaptak a diákok. Ebből 4 magyar nyelvből, 19 matematikából, 12 kémiából, 11 angol nyelvből és ugyanenyi biológiából, 2 történelemből és 1-1 műszaki ismeretek, illetve szerb mint nem anyanyelv tantárgyból. Az első félévben összesen 547 pótórát tartottunk, ebből a felsősök számára 353, az alsósoknak pedig 194 órát. Ez mellett összesen 76 emeltszintű órát tartottak a tanárok, a második félévben azonban ennél sokkal több várható tekintettel arra, hogy a tavasz folyamán kezdődnek a különböző versenyek, úgy itt az iskolában, mint vidéken, melyekre a diákok tanáraikkal külön készülnek – magyarázta az igazgatónő.

Mint mondta, az előző évekhez hasonlóan újra nőtt a hiányzások száma, ami elégedetlenségre ad okot. Az iskolában az első félévben 11 763 hiányzást jegyeztek, ebből az igazolt hiányzások száma az alsósoknál 3527, a felsősök esetében pedig 5894. Ez tanulónként 29,17 órát tesz ki, ami elég sok. Akik betegség miatt hiányoztak, azoknak természetesen igazolták a kimaradást, ám vannak olyan diákok, akik azért hiányoztak sokat, mert a szülők nem küldik őket iskolába. Ilyen esetekben az iskola a szociális központ segítségét kérte. Ami a megrovók számát illeti, az első félévben összesen 21 volt, többségben a hiányzások, kisebb számban pedig a viselkedés miatt. Osztályfőnöki megrovót 13, osztálytanácsi megrovót 6, igazgatói, illetve tantestületi megrovót pedig 1-1 diák kapott.

− A munkanaptárt illetően elmondhatom, hogy a félévi szünetet követően január 27-én volt Szent Száva napja, ami munkaszüneti nap. A következő egynapos szünet február 17-én lesz (Szerbia államiságának napja), március 27-én és 28-án a nyolcadikosokra vár a záróvizsga próbája, a tavaszi szünet pedig április 10-től 20-ig tart. A nyolcadikosok az iskolaévet június 2-án fejezik, a többi diák számára pedig június 12-én ér véget a tanév. A nyolcadikosok záróvizsgájára június 17-e és 19-e között kerül sor – mondta Munjin Szokola Erika.
 

szenttamas.rs