Hírek

Szenttamás.rs

 

 

SZENTTAMÁS: Működik a távoktatás (1. rész.)

 

Szerbiában az általános és középiskolások számára a távoktatás a közszolgálati televízió segítségével március 17-én kezdődött. A tanítást az RTS 3-as, az RTS Planeta, a Vajdasági RTV és a Pannon RTV csatornákon közvetítik, segítségül pedig a digitális tankönyveket használják. Az oktatási minisztérium biztosított egy központi számot, a 011/73-50-557-es telefonszámot, amelyet reggel 8 és 18 óra között hívhatnak az érdeklődők a távoktatással kapcsolatban.

Kérdésünkre, hogyan történt a távoktatásra való átállás Szenttamáson, milyen nehézségekbe ütköztek a tanárok és a diákok, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója, Munjin Szokola Erika elmondta, a távoktatásra való teljes átállás csak az első egy-két napban okozott kisebb gondot, azóta folyamatos: − Egy héttel ezelőtt kezdődött a távoktatás az egész országban. Mint minden kezdet, ez is kissé nehézkésen indult, ám az első akadályokon gyorsan túltettük magunkat, és pár nap alatt a tanítókkal, tanárokkal belerázódtunk. Ami a digitális oktatást illeti, iskolánk minden téren felkészült, a modern felszerelés használatban van, a tanárok pedig a különböző közösségi portálokon időközben megalakult vagy alakított csoportokkal minden téren, vagyis a digitális kor nyújtotta lehetőségek terén kialakult kapcsolattartás által betartják a távoktatási követelményeket. Nem kevésbé fontos, hogy a tanítók és tanárok minden egyes diákkal külön kapcsolatot (is) létesítettek, akár telefonon, akár más formában. Nagy segítséget nyújt a különböző tévécsatornákon közvetített távoktatás, ezek igénybe vételével tulajdonképpen az elmúlt egy hét alatt teljesen kielégíthetőnek mondható a tanítás – fogalmazott a szenttamási két tannyelvű általános iskola igazgatója. Mint mondta, amelyik diákkal valamilyen oknál fogva a tanárok nem tudtak kapcsolatot teremteni, azoknak személyesen juttatják el az utasításokat és a tananyagot.

− Az elmúlt hétfőt kivéve az operatív terveket illetően zökkenőmentes az együttműködés a minisztériummal. Igaz, menet közben különböző táblázatok alapján többször is össze kellett hangolnunk a tananyag elsajátítására vonatkozó utasításokat, de ezzel sem volt különösebb gond. Az elmúlt héten is folyamatosan dolgoztunk, egyeztettünk a tanárokkal, akik közül sokan bejöttek a tankönyvekért vagy az egyéb felszerelésért. Iskolánk benne van a digitális tantermi programban, ahol az elsős, másodikos és ötödikes diákoknak vannak digitális tankönyveik. Ezeken keresztül különböző kódokat kapnak a minisztériumtól, a tanítók és tanárok itt is helyt állnak és minden zökkenőmetesen működik.

Mi a helyzet az iskolával? Folyamatosan nyitva tart?

Igen, ügyelet van. Az iskola, mint épület és mint intézmény, reggel nyolctól délután egy óráig nyitva tart, de arra kérjük a szülőket és a gyerekeket, továbbá a tanárokat, hogy ne járjanak be az iskolába a fertőzés veszélye miatt. Az ügyelet alatt az iskola vezetősége naponta jelenti a minisztériumba, hogy melyik osztályból hányan hiányoznak, mi pedig a szülőktől tudjuk meg, hogy pontosan mi a baja a gyereknek. Ez is a kötelező nyilvántartás közé tartozik.

Milyen az együttműködés a szülőkkel? Hogy reagálnak a szülők, vannak-e esetleg kifogások vagy javaslatok az új tanítási módszert illetően?

Erre a kérdésre szerintem a tanárok jobban tudnának válaszolni. Figyelemmel kísérem a vibercsoportot, a szülők érdeklődnek, és néha panaszkodnak is, mert szerintük rájuk (is) sok feladat hárul. A diákok közül van, aki lelkesen csinálja, és van, aki nem. Ugyanúgy, mint az iskolában. A vibercsoportban apróbb problémák is előjönnek, főleg abból kifolyólag, hogy például több tévécsatornán is megjelenik a tananyag. Ilyenkor a tanárok beszélik meg, hogy melyiket kell követni. Vannak olyan szülők, akik tudnak segíteni a gyerekeknek, de olyanok is, akiknek dolgozniuk kell. Például az egészségügyben, de ide tartozik még a kereskedelem, a rendőrség vagy éppenséggel a tanári munka, hiszen a pedagógusnak a munka mellett a saját gyerekének is segítenie kell. Mindent összegezve, a tanároknak mostanában reggeltől estig van munkájuk, és sokkal többet dolgoznak, mintha bejárnának tanítani.

 

(Folytatjuk)

 

Paraczky László

 

szenttamas.rs