Hírek

Szenttamas.rs

 

A mezőgazdaság, mint ütőkártya

Szlovéniában ismertették Szenttamás gazdasági lehetőségeit

Mintegy 40 szerb üzletember, önkormányzat és város képviselője találkozott pénteken Ljubljanában a szerbiai befektetések és üzletkötések iránt érdeklődő szlovén cégek képviselőivel. A delegációban volt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki szlovéniai látogatását az első kapcsolatok felvételére és az általa képviselt önkormányzat népszerűsítésére használta fel, és bemutatta a szenttamási beruházások lehetőségeit és előnyeit.

A Szerb–Szlovén Gazdasági Fórum, a Szlovén Kereskedelmi Kamara, valamint a Városok és Községek Állandó Konferenciája (SKGO) szervezésében létrejött gazdasági találkozó keretében Szenttamás külön lehetőséget kapott, hogy bemutassa gazdasági lehetőségeit, és közelebbről megismertesse a résztvevőkkel a település sajátosságait, külön kiemelve a szabad munkaterületeket és az itteni egyik legfontosabb gazdasági ágban, a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.

A találkozón számos sikeres szlovén üzletember mellett jelen voltak a szlovéniai szerb nagykövetség képviselői, a diaszpórával és a régió szerbeivel való együttműködési igazgatóság képviselői, továbbá a Szlovéniai Szerbek Szövetségének elnöke.

− Egy jelentős szlovéniai látogatásról van szó, ahol lehetőség volt községünk és az itteni beruházási lehetőségek bemutatására. Első benyomásom az, hogy sikerült felkelteni az üzletemberek figyelmét, különösen a mezőgazdasági kapacitásokról és a zöldségfeldolgozásról szóló részben. Bemutatásra kerültek az ipari övezetekben lévő szabad parcellák, amelyek infrastruktúrájának kialakításába az elmúlt években jelentős községi eszközöket fektettünk be, mert jó feltételek biztosítása nélkül nem lehet komoly beruházó(k)ra számítani. Elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel, hiszen az elmúlt egy évben a német Alutech vállalat 60 szenttamási dolgozónak adott munkát, és további alkalmazottak felvételét tervezi. Mindez azt bizonyítja, hogy a községben számítunk az újabb beruházásokra – fogalmazott Szenttamás polgármestere.

A Szlovén Kereskedelmi Kamara közleménye szerint a találkozón felszólalt Tomaž Kavčić, Szerbia egykori szlovén nagykövete is, aki elmondta, hogy Szerbia stabilitása egyfajta hidat képez a keleti és a nyugati országok között, ugyanis az országban jelenleg mintegy 400 szlovén vállalat és üzleti partner dolgozik, az összberuházás pedig meghaladja az egymilliárd eurót. A külföldi befektetések vonzásában Szerbia jelenleg első a régióban, az idén hétszázalékos gazdasági növekedésre számít, tavaly pedig a nyugat-balkáni régióban itt történt a külföldi beruházások 69 százaléka.
 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs