Egyházi élet

Szenttamas.rs

 

Ég az első gyertya

A szenttamás templomudvarban vasárnap kezdődött az ünnepre hangolódás

Ég az első gyertya a szenttamási templomudvarban lévő adventi koszorún, amelyet immár hagyományosan egy nappal az ünnepre hangolódást előtt idén a Szabados házaspár, Füstös Erzsébet, Salamon Anetta és a Paska család készített.

A vasárnap esti ünnepi szentmisén Zsúnyi Tibor plébános elmondta az első gyertya meggyújtásával új egyházi liturgikus évet kezdtünk:

− Advent első része az egyházban a távoli ráhangolódás a Béke Fejedelmének születésére. Az idei évet beárnyékolja a háború, a különböző krízisek, úgy társadalmi szinten, mint gyakran a család és az egyén mindennapjaiban. A keresztény ember a remény embere, aki ebben a földi valóságban él. Jézus születésének körülményei az emberi korlátozottság miatt nem volt fényes, ragyogó, ha csak világi szemmel nézzük. Tündöklő és világmindenséget megváltoztató esemény vette azonban kezdetét a hívő ember részére.

A szenttamási templomudvarban a nagy adventi koszorún a gyertyákat vasárnaponként alkalmi műsor kíséretében más-más csoport és személy gyújtsa meg. Idén november 27-én a Boróka leánykórus és vezetőjük Kovács Blanka kapta ezt a feladatot. Az énekcsoport vezetője elmondta, a kórusnak ez volt az első hivatalos bemutatkozása:

− A lányokból álló énekcsoport idén szeptemberben megkezdte munkáját a Hagyományápoló Klub keretein belül. Népdaléneklésről van szó, a Boróka nevet kapták, és tulajdonképpen ez volt az első nyilvános fellépésük. A karácsonyi műsorra készülünk, népi karácsonyi dalokat készítünk, és ezekből hallott most a közönség egy kis ízelítőt. Örülünk annak, hogy az első adventi gyertya meggyújtását a lányok végezték – mondta Kovács Blanka.

A nagykoszorún a második gyertyát vasárnap este a Hagyományápoló Klub asszonycsoportja gyújtja meg, a templomudvarba pedig messziről érkező vendéget is várnak.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs