Hírek

Szenttamas.rs

 

A korlátok lebontása nagyon fontos

A szomszédos országból 14 középiskolás és két kísérő tanár érkezett Szenttamásra

A multikulturalizmus, más népek és nemzetiségek hagyományainak, szokásainak megismerése elnevezésű projektum megvalósítása keretében áprilisban hétnapos kiránduláson Albániában jártak a szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Szakközépiskola diákjai. A cserelátogatást az Albánia déli részén található Gjirokastër kisváros középiskola diákjai május 4- és 10-e között viszonozták. A 14 diákot a szerbiai tanulmányútra Alexandra Nikon görög nyelvtanár és Ermira Dushi kémia és biológia szakos tanár kísérte el.

Miután megtekintették a szenttamási gimnáziumot, a városközpontot és az orthodox templomot a vendégek községházára látogattak, ahol fogadta őket Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, Kocsis Krisztián és Julkica Popović, a községi tanács tagjai és Danijela Vujačić, a közigazgatási hivatal vezetője.

A polgármester angolul mondott köszöntőjében gratulált és sok sikert kívánt a diákoknak az előítéletek nélküli és baráti kapcsolatok kialakításához:

− Véleményem szerint ez a diákcsereprogram fontos, hiszen az általa szerzett tapasztalatok jelentősen befolyásolják az életet és tanulmányokat. A nemzetközi programnak köszönhetően mindannyian új ismertségre és barátságra, továbbá a már meglévő ismeretek bővítésére tehettek szert. Más népek és szokásaik megismerése több szempontból is jó, hiszen nem csak arról szól, hogy valami újat tanultok, hanem nyitottabbak lesztek néhány jövőbeli ötletre, amelyek jobbá tehetik az életet. Másrészt a korlátok lebontása nagyon fontos, enélkül nincs előrehaladás, fejlődés, sem az ország, sem az egyének részéről. Szerintem ez nálatok remekül megy és csak gratulálni tudok mindannyiatoknak – mondta a szenttamási polgármester. Egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a két nemzet, valamint a balkáni nemzetek között sok közös vonás található és termékeny talaja van az együttműködésnek, barátságnak.

A vendégek nevében a fogadást Alexandra Nikon, a csoport egyik kísérője görög nyelven köszönte meg, szavait a diákok fordítottak angol nyelvre. Felszólalásában rámutatott az ilyen és hasonló programok fontosságára, ugyanis azok közvetlenül is elősegítik más népek kultúrájának megismerését.

Jasmina Šeguljev, a gimnázium igazgatója a projektummal kapcsolatban elmondta, annak célja az Albánia déli részén található Gjirokastër kisváros középiskolájával való felvétel volt, és a kölcsönös látogatásnak köszönhetően teljes sikerről van szó.

A két város tanulói mellett a fogadáson részt vett Tatjana Jojkić pszichológiatanár és Tatjana Bublić szaktanár, valamint idegenvezetőként az angol nyelvet jól beszélő szenttamási középiskolások és egyetemisták.

A szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Szakközépiskola és a Gjirokastër Középiskola közösen és sikeresen pályázott a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda (RICO) és a Deutsche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) által meghirdetett Superschools (Szuper iskola) diákcsereprogramra. A projektumot az Európai Unió és a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium támogatta.

 

 

Paraczky László

szenttamas.rs