Bejelentő

Szenttamas.rs

 

Május 14-én lesz az Aranycitera

27. alkalommal kerül megrendezésre az általános és középiskolás citerások vetélkedője Szenttamáson

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ az idén is meghirdette az Aranycitera vetélkedőt, a vajdasági általános-, és középiskolás citerások népzenei versenyét, amely sorrendben 27. alkalommal kerül megrendezésre, május 14-én a már megszokott helyszínen, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnokában.

A verseny ezúttal is több korcsoportban folyik: alsósok, felsősök és középiskolások, a citerások számától függően szólista és kettős valamint kisegyüttes kategóriában.

Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke,a rendezvény fő szervezője elmondta, a kilenc évvel ezelőtt nagykorúvá vált rendezvény folyamatosan teret biztosít a citerakedvelők és tehetségek bemutatkozására, így a maga nemében egyedülálló, szórakozással ugyanakkor komoly felkészítői munkát igénylő hagyományos vetélkedő volt és maradt.

− Amennyiben röviden szeretnénk összefoglalni az elmúlt negyed évszázadot, fontos elmondani, hogy a kilencvenes évek elején Vajdaság szerte újból népszerű lett a citeramuzsika. Előkerültek a szekrény aljáról a régi elfelejtett citerák, sok gyerek érdeklődött, tanult. Szenttamáson több citera csoport működött akkoriban, még az idős zenészek is citeráztak. Így került sor az első Aranyciterára 1995-ben, amikor is Szenttamás volt a Durindó és a Gyöngyösbokréta házigazdája – mondta visszaemlékezésében Németh Dezső.

Szavai szerint az sikeres első rendezvény felbátorította egyúttal motiválta a szervezőket, hogy a következő évben is így lesz.

− Évről évre szaporodtak a citerások, mi pedig minden évben megszerveztük a rendezvényt, az utána megtartott szakmai értékelésen a zsűri tagjai minden alkalommal rámutattak a felkészítő pedagógusoknak a hibákra, így azok törekedtek, hogy a következő évben még magasabb legyen a színvonal. Mindent összegezve ezek az értékelések nagyon hasznosak voltak és így a citerazene is értékesebb lett. Rendezvényünk csak az 1999-es évi bombázások alkalmával maradt el, megálmodója a néhai Zatkó Ibolya tanárnő, emlékét és munkáságát a citerások szép emlékként őrzik – mondta a szenttamási rendezvény fő szervezője.

Kiemelte, hogy Szenttamás mindig is híres volt citerásairól, citerakészítőiről. Közülük talán a legismertebbet, Rojtos Gallait kellene említeni, akit Gion Nándor A Latroknak is játszott című regényében tett halhatatlanná. A citera és a citerazene iránti szeretet ihlette többek között Borsi Ferencet és Fehér Emanuellát A Szenttamási citerák című tanulmánykötet megírására is, melyet kibővítve tavaly újból megjelent.

− Szerintem egy igazán értékes könyvről van szó, amely nem csupán a helyi vonatkozásban feltárt múltról, hanem a hagyományápolás, ezen belül pedig az itteni zenei kultúra egyik kézikönyveként is ott lehet a polcokon. Rávilágít arra, hogy az Aranycitera vetélkedő miért számít ünnepnek Szenttamáson, és részben arra is, hogy az itt induló nemzedékből kerültek ki a ma már elismert vajdasági citeraoktatók – mutatott rá Németh Dezső.

Elmondta azt is, hogy az idei Aranyciterára a jelentkezéseket május 12-ig fogadják a gionnandoremlekhaz@gmail.com címen, vagy pedig telefonon a 063/253-606-os számon.

  

Paraczky László

szenttamas.rs