Hírek

Szenttamas.rs

 

Online tartották a XXVI. Aranyciterát

Az idei versenyen tizenhárom produkciót értékelt a zsűri

 

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ az idén 26. alkalommal hirdette meg az Aranycitera vetélkedőt, a vajdasági általános- és középiskolás citerások népzenei vetélkedőjét. A versenyre a járványügyi helyzetre való tekintettel, a tavalyihoz hasonló módon kerül sor, a jelentkezők hanghordozót vagy videót küldhettek be. Németh Dezső, a rendezvény főszervezője elmondta a nyár folyamán mindenki túl elfoglalt volt, ideértve a zsűri tagjait is, ezért az eredményhirdetés kissé elhúzódott, és csak szeptemberben került rá sor:

− Idén is szép számban jelentkeztek a kis citerások, viszont nem mindannyian tudták időben megküldeni a felvételeket, és az ő kérésükre kissé elnézőek voltunk a határidőt illetően, az eredményhirdetés pedig ezzel párhuzamosan tolódott. A zsűri tagjai ezúttal is Borsi Ferenc és Szabó Gabriella voltak, akik összesen 13 műsorszámot néztek végig és értékeltek. A napokban elkészülnek az oklevelek és azokat postázom mindenkinek, egy kis ajándékkal, ezért kérek mindenkit, hogy küldje el postai címét is – sorolta Németh Dezső. Hozzátette, a járványügyi helyzet alakulására való tekintettel tervben van egy gálaműsor megszervezése is, amihez már megkezdődtek az előkészületek. Ezt élőben szeretnék összehozni Szenttamáson, és bízunk abban, hogy sikerülni fog.

A versenyre a jelentkezők ezúttal is öt kategóriában nevezhettek be: az alsós szólisták-kettősök, az alsós kisegyüttesek, a felsős szólisták-kettősök, a felsős kisegyüttesek, a sort pedig a középiskolás szólisták zárták. A beérkezett produkciókciókat értékelve Borsi Ferenc elmondta, nagyon nehéz időszakban kell szakmai értékelést adni. Szerinte minden hagyományőrzés területén kifejtett tevékenység létfontosságú a közösség számára, viszont a stílustalanságokat, téves és rossz megoldásokat nem lehet szó nélkül hagyni, a tévedésekre fel kell hívnia figyelmet.

− Általánosságban az értékelés elején kiemelném az e téren való munka fontosságát, az áldozatvállalást és az elkötelezettséget. Nagy, nagy köszönet mindön felkészítő oktatónak. Szakmai szemponból inkább csoportosítanám a megjegyzéseket. Először is a (nép)zeneoktatók legfőbb felelőssége, hogy olyan anyagot tanítsanak, amit a növendék korának, az addig megszerzett tudásának és képességeinek megfelelően meg is tud valósítani. A legtöbb műsorszámban a fellépők az ismereteket, képességeket meghaladó összeállításokkal szerepeltek. A következő megjegyzésem az, hogy a kevesebb az több is lehet. A kisebb cél precíz és pontos megvalósítása értékesebb lehet a szépnek elképzelt feladat gyönge megvalósításánál. A harmadik észrevételem az, hogy zeneileg túlvállalt cél, ha a bizonytalan hangszerjátékostól elvárjuk, hogy énekeljen is. Egy bizonytalan énektől nem lesz több a gyenge hangszerjáték, hanem csak kevesebb. Ajánlom továbbá, hogy nem kell mindenáron távoli zenei dialektusok dallamaiból válogatni. A moldvai, gyimesi, mezőségi, szatmári, jászsági összeállítások önmagukban nem értékesebbek az alföldi és dunántúli dallamoknál. Bármely dialektusból válogatunk, a zenei szint a mérvadó. És legvégül: Nem az attrakció a fontos! Nem az egyszeri betanított produkció a cél, hanem a zenei anyanyelv megismerése, a zenei gondolat megfogalmazása, a hangszerjáték hagyományhű, hiteles megszólaltatásának elérése – fogalmazott Borsi Ferenc. Hozzátette, észrevételeit ezúttal kicsit tágabb körűre nyitotta, érvényesek a korábbi évekre is, de fokozottan érvényesek az idei, nehéz körülmények között létrejött Aranyciterára is.

Szabó Gabriella, a zsűri másik tagja elmondta, a második on-line térben megszervezett verseny is azt bizonyítja, hogy a fejlesztések nem állnak le:

− Az on-line térben második alkalommal megrendezett verseny is mutatja, hogy képesek vagyunk használni és fejleszteni itt is magunkat, hiszen az ideit könnyebb volt követni, mint az elmúlt évi anyagot. A bemutatkozó gyerekekkel kapcsolatban ismét szeretném kiemelni, hogy ennek a műfajnak ez nem lehet soha a sajátja. Itt elengedhetetlen a személyes találkozás, együttlét, annak a hangulata, izgalma. Apróbb hibák voltak, de azokat viszonylag könnyen és gyorsan lehet orvosolni, de a felkészítők képzésének továbbra is első helyen kellene szerepelni. De ehhez szükség van/lenne az ő együttműködésükre, pontosabban hogy akarjanak elmenni a számukra szervezett képzésekre. Ehhez kívánok további jó munkát, erőt, egészséget – üzente Szabó Gabriella.

Az idei Aranycitera díjazottjai:

Alsós szólisták – kettősök kategória: 1. Kiváló arany minősítés: Erdei Flóra (Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ, Újvidék), 2. Arany minősítés: Takács Luca és Sípos Viktor (citerakettős, Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ, Újvidék), 3. Ezüst minősítés: Bartus Mia és Palatinus Csenge citerakettős (Aranykapu Művelődési Egyesület, Ada), 4. Bronz minősítés: Mátyus Lilla és Horváth Bence citerakettős (Németh László Magyar Művelődési Egyesület, Nemesmilitics).

Alsós kisegyüttesek kategória: 1. Ezüst minősítés: Boróka citerazenekar (Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin).

Felsős szólisták – kettősök kategória: 1. Kiváló arany minősítés: Szeles Veronika (Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta), 2. Ezüst minősítés: Rossu Valentina és Rác Magdaléna citerakettős (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Muzslya), 3. Bronz minősítés: Knézi Ramóna és Zsadányi Réka (Németh László Magyar Művelődési Egyesület, Nemesmilitics), 4. Emléklap − Knézi Ramóna (Németh László Magyar Művelődési Egyesület, Nemesmilitics).

Felsős kisegyüttesek kategória: 1. Arany minősítés: Haverok citerahármas (Törökbecse), 2. Ezüst minősítés: Cinegék citerazenekar (Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya).

Középiskolás szólisták kategória: 1. Arany minősítés: Kocsis Erik − Szalma Árpád citerakettős (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Muzslya), 2. Ezüst minősítés: Szalma Árpád, szólista (Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Muzslya).

A rendezvény megvalósítását támogatták:

Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság

Magyar Nemzeti Tanács

Bethlen Gábor Alap Zrt. Budapest

Gion Nándor Kulturális Központ

Mindenki videós jelentkezést küldött, a teljes műsor pedig megtekinthető az alábbi linken.

http://www.szenttamas.rs/aranycitera_2021_szept_1.html

(Megjegyzés: A műsor a fellépők jelentkezés sorrendje és a korcsoportok szerint lett összeállítva − ahogyan az előző évben is − és semmi köze az eredményhez.)

 

Magyar Szó

szenttamas.rs