Hírek

Szenttamás.rs

 

Huszonkilencedszer volt citerazenétől hangos Szenttamás

Idén hat kategóriában több mint 80 fellépő vett részt a szemlén

Mintegy 80 fellépő, 17 műsorszám 10 településről, felkészítők, szülők, oklevelek, két aranycitera és sok-sok taps – ezzel tudnánk egy mondatban jellemezni a május 11-én lezajlott XXIX. Aranycitera rendezvényt, amelynek ezúttal is a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola adott otthont. Az előző évekhez hasonlóan külön ki kell emelni az idei rendezvény színvonalát, ugyanis a fellépők, szólisták és csoportok kivétel nélkül igen magasfokú tudásról tettek tanúbizonyságot, ami arra enged következtetni, hogy az újabb generációk sikeresen viszik tovább az ősi asztali hangszer hagyományát.

A rendezvényt a szervező, a szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ elnöke, Németh Dezső nyitotta meg, és kiemelte, a közel három évtizedes múlt már önmagában is szép idő, és bizonyítja azt, hogy annakidején jó úton indultak el, amikor megálmodták a rendezvényt. Az Aranycitera ugyanis mára már igazi citerás mozgalommá nőtte ki magát, és megállja helyét a vajdasági magyar népzenei rendezvények között. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy az első Aranyciterára 1995-ben, az akkor Szenttamáson megrendezett Durindó és Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényeként került sor:

‒ Azóta minden évben ismét megrendeztük. Örülünk annak, hogy évről évre sok a fiatal jelentkező, de itt vannak az oktatók is, akikre számíthatunk. A valamikori kezdő citerások ma már a középiskolások kategóriájában versenyeznek, de több olyan felnőtt is van, akinek gyermekei viszik tovább a citeramuzsika szépségét – mondta a szervező.

A verseny idén is hat kategóriában zajlott. A rendezvény az alsós szólisták-kettősök fellépésével indult, majd az alsós kisegyüttesek, a felsős szólisták-kettősök, a felsős kisegyüttesek következtek, a sort pedig a középiskolás szólisták és kisegyüttesek zárták. Amíg a kéttagú zsűri (Borsi Ferenc citeraművész és Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió műsorszerkesztője) visszavonult, a közönséget és a vendégeket a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának Boróka leánykórusa és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Kárókatonák fiúkórusa szórakoztatták. Mindkét csoportot Kovács Blanka tanárnő készítette fel.

A vetélkedőn a zsűri döntése alapján három bronz, nyolc ezüst és négy arany minősítés, valamint két Aranycitera került kiosztásra. A szervezőktől minden oktató oklevelet, a fellépők pedig könyvcsomagot kaptak.

  

Szöveg: Paraczky László

Fotók: BGB, SR

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 13. 14 óra

szenttamas.rs