Hírek

Szenttamás.rs

 

Május 11-ére tervezik a XXIX. Aranyciterát

Az Aranycitera népzenei rendezvényt az általános iskolások kis citerásai részére az idén huszonkilencedik alkalommal rendezi meg a szenttamási Gion Nándor Művelődési Központ. A rendezvényre szombaton, 2024. május 11-én kerül sor a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnokában, 14 órai kezdettel. A verseny a szervezési szabályzattal összhangban három korcsoportban (alsósok, felsősök, középiskolások), ezen belül pedig két kategóriában (szólisták és kisegyüttesek) történik. Előadhatnak népdalcsokrot, táncházhoz fűződő muzsikát, gyermekjátékdalt, népszokáshoz fűződő dalokat. A produkciókat ezúttal is szakzsűri értékeli.

A vetélkedő 1995-ben Szenttamáson megrendezett Durindó és Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényeként indult, Zatkó Ibolya tanárnő vezetésével, akinek emlékét a szervezők ma is őrzik. A „kicsik” népzenei rendezvénye az elmúlt csaknem három évtized alatt minden alkalommal megerősítette létjogosultságát. Az Aranyciterára kezdetben a tömegesség volt a jellemző, a hangsúly később a minőségre tevődött át. A mai citeraoktatók közül sokan itt mutatták meg először tehetségüket, majd a KMV-n folytatták, ma pedig már ők adják tovább a tudást a fiataloknak és lépnek fel a Durindón. A vetélkedő oktató és nevelő hatása, továbbá a gyerekek ismekedése, barátkozása az elejétől fogva jellemző volt a rendezvényre. Az elmúlt évek folyamán több citerás tábor is létrejött, ezek nagyban hozzásegítettek a zenei minőség javításához, a citerák és a többi régi népzenei hangszer felkutatásához és nyilvántartásba vételéhez. A citera és a citerazene iránti szeretet ihlette Borsi Ferencet, a citera nagymesterét és Fehér Emanuella citeraoktatót a Szenttamási citerák című tanulmánykötet megírására.

Aranyciterára a jelentkezéseket május 8-áig fogadják a gionnandoremlekhaz@gmail.com címen vagy pedig a 063/253-606-os telefonszámon.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 3. 16 óra

szenttamas.rs