Hírek

Szenttamas.rs

 

Szombaton lesz az Aranycitera

Szenttamáson 29. alkalommal szervezik meg a kis citerások versenyét

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ az idén is meghirdette az Aranycitera vetélkedőt, a vajdasági általános iskolás és középiskolás citerások népzenei versenyét, amely szombaton, május 11-én 14 órától kerül megrendezésre a helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában. A sorrendben 29. népzenei versenyen az alsósok, felsősök, és középiskolások, a citerások számától függően szólista és kettős, valamint kisegyüttes kategóriában mutatkoznak be.

A közel három évtizedes múltra visszatekintő rendezvényről Németh Dezső, az Aranycitera fő szervezője kérésünkre elmondta, a múlt század '90es éveinek első felében Vajdaság-szerte újból népszerű lett a citeramuzsika. Előkerültek a szekrény aljáról a régi, elfelejtett citerák, sok gyerek érdeklődött, tanult, Szenttamáson több csoport is működött, mellettük az idős zenészek is citeráztak.

Szenttamás mindig is híres volt citerásairól, citerakészítőiről. Csak a legismertebbet, Rojtos Gallait kell említeni, akit Gion Nándor A latroknak is játszott című regényében tett halhatatlanná, ugyanakkor egy könyv is napvilágot látott, de voltak mások is akik művelték e régi hangszert.

A vetélkedő 14 órakor kezdődik és minden érdeklődőt szeretettel várnak

  

szenttamas.rs