Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a 27. Hagyományos Aratóünnepség Szenttamáson

A Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja szervezésében szombaton lezajlott a 27. Szenttamási Hagyományos Aratóünnepség. A rendezvényen, amelynek ezúttal a Szegedi úton lévő mezőgazdasági birtok adott otthont, hét vidéki és két helyi csapat mutatta be ügyességét a hagyományos aratási munkálatokban.

A rendezvényt Robotka Angéla, a klub elnöke nyitotta meg, aki elmondta, közösen kell ápolni az ősök szokásit és hagyatékát, hiszen csak így tudjuk átadni azokat a fiatalabb generáció számára.

‒ A fő cél a valamikori aratások és az ezt megelőző és követő igen komoly és fizikailag is megterhelő munkák felelevenítése, és a hagyományos, kézzel történő aratás bemutatója. A legelső rendezvénytől ezt próbáljuk itt Szenttamáson élőben átvinni, bemutatni, emellett pedig összehasonlítani azokat a néha valóban jelentéktelennek tűnő különbségeket, szokásokat, továbbá magát az aratási munkafolyamatot, melyeket őseink annak idején a saját őseiktől vettek át – mutatott rá a klub elnöke.

Robotka Angéla kiemelte, a lovaskocsik folyamatosan kísérik az eseményeket a búzatáblák körül, a kocsikázást bárki igénybe veheti, az ünnepségre pedig nemcsak az arató csapatokat várták, hanem minden érdeklődőt és fiatalt, és külön programokkal készültek. A legkisebbek számára játszósarkot alakítottak ki, a nagyobbak pedig ügyességi játékokban mérhették össze tudásukat.

Miután a hagyományos paraszti öltözéket viselő aratók kivonultak a búzaföldre, feltálalták a hagyományok szerint elkészített aratóreggelit. A búzaföld mellett lévő terítőn többek között parasztkenyér, házi szalonna, kolbász, tarhó, vöröshagyma, régi recept alapján sült kalácsok kaptak helyet, és nem maradhatott el az aratáshoz erőt adó házi pálinka sem. A reggeli elfogyasztását követően a szorgalmas kezek nyomán sorban dőltek a rendek, majd a kévéket úgynevezett keresztekbe rakták. Amíg a felnőttek az aratással foglalkoztak, addig a gyerekek tarlófutásban, zsákbanugrálásban és csizmahajításban mérettettek meg.

Az alkalmi művelődési műsorban a hagyományápoló klub csoportjai mellett fellépett az Arany János Művelődési Egyesület tamburazenekara, és szerepeltek a Bard Művelődési Egyesület táncosai.

A köszönőlevelek és az ügyességi játékokban résztvevők jutalmának kiosztását követően megszentelték az új búzából sütött kenyeret, az ünnepség pedig jó hangulatban, közös ebéddel zárult.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Fényképek: N. D.

Közzétette: Németh Dezső

2024. július 8. 16 óra

szenttamas.rs