Művelődés

Szenttamás.rs

 

 

Ünnepelt a szenttamási Bard Művelődési Egyesület

 

Szent Száva 1175 és 1235 között élt. Sokoldalú tevékenységet folytatott az egyházi életben valamint a kultúra terén. Sokat tett a középkori feudális Szerbia felvirágoztatásáért állami, kulturális és szellemi szinten. Az 1841. január 13-i törvény rendelete alapján Szent Száva napja kötelező iskolai ünnep lett. A védőszent napját, január 27-ét azonban nem csak az iskolák, hanem több civil és művelődési egyesület is megünnepeli. A szenttamási Stevan Vladislav Kaćanski-Bard Művelődési Egyesület Szent Száva, az egyesület védőszentje alkalmából szombaton egy egész estét betöltő kocertet adott a Városi Sportcsarnokban.

Az ünnepség az egykori tanító himnuszával kezdődött, a Zora Városi Kórus tagjainak előadásában, majd az orthodox egyház képviselői megszentelték az ünnepi kalácsot.

A teltházas csarnokban a vendégeket először a Bard egyesület elnöke, Zoranka Paroški köszöntötte: ‒ Mindenkinek, aki az egyesülettel a mai napon ünnepel, nagyon sok sikert és jó egészséget kívánok. Kívánom, hogy a jövőben még több tagja legyen az egyesületnek, hogy még több jó műsort állítsunk össze, és hogy még sok-sok évig együtt táncoljunk. Köszönetet szeretnék mondani az önkormányzatnak, és mindenkinek, aki megalakulásunktól, 1985 óta, bármilyen módon támogatta az egyesület munkáját. Nagyon hálásak vagyunk az egyesület egyik alapítójának, Miodrag Velicki-Buraznak – aki sajnos nemrég örökre itthagyott bennünket ‒, aki egész életében aktív tag, zenész, mindenesünk volt. Emlékét örökre megőrizzük, és szívünkbe zártuk – mondta többek között a Bard elnöke.Őt követően az egyesület tagjait, a táncosokat, a zenekart, a kórust és a jelenlévőket Radivoj Paroški polgármester köszöntötte: ‒ A Bard egyesületnek azt kívánom, hogy még nagyon sokáig ilyen sikeresen egybegyűjtse a népzene és néptánc kedvelőit, és hogy továbbra is méltóan képviselje községünket, a szerb nép hagyományait úgy idehaza, mint a határokon túl. Kívánom, hogy tovább erősítsék az itteni kultúrát. Nagyon elégedett vagyok, hogy az egyesület ekkora tömeget tud megmozgatni, és hogy bekapcsolja a fiatalokat a mindennapi munkába – emelte ki a polgármester. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Szent Száva alapította meg az első önálló Szerb Ortodox Egyházat, ő volt az egységes középkori szerb állam egyik megszilárdítója, valamint az első szerb irodalmi művek szerzője is.

Az egész estet betöltő koncerten két-két műsorszámmal bemutatkozott az egyesület összes korosztálya, zenekara és Zora Városi Kórus.


 

P. L.