Hírek

Szenttamas.rs

 

Emoji - Öröm

A tizennegyedik képzőművészeti műhelymunkán újra nagyszerű alkotások születtek

A szenttamási önkormányzat és a belgrádi Art Központ szervezésében a helyi Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete a turiai Tatić-tanyán rendezte meg a már hagyományos képzőművészeti műhelymunkát. Az idei projektum Emoji – Öröm elnevezéssel valósult meg.

A műhelymunkát a projektum koordinátora Verica Adamović Ilić az Art Központ tagja nyitotta meg, aki a nap folyamán a részvevőknek segített bizonyos technikák elsajátításában.

− Másodszor veszek részt a Gyöngy egyesület képzőművészeti műhelymunkáján. Amikor az Art Központba megérkezett a meghívó, mindannyian megörültünk, és persze, amikor az ember örül, akkor mosolyog. Mosollyal üzentük vissza, hogy elfogadjuk a felkérést. A szeretet mellett az öröm a létezésünk lényege, ez adta az ötletet, hogy a művészeti műhelymunkát mosolynak nevezzük el, akár az emoji (Smiley), ami már ott van mindenki telefonján és használata mindennapos. Tudni kell azonban, hogy bár a jelkép az elektronikus kommunikációban igen elterjedt, valahogy túl mesterségesnek tűnik, ráadásul nem használható közvetlen (fizikai) érintkezésben. Mivel mesterséges, miért ne lehetne finomítani rajta? Lehet-e művészeti célokra felhasználni? Esetleg más kontextust adni neki? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a mai műhelymunkán – fogalmazott Verica Adamović Ilić.

Slavka Popić, a Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének elnöke elmondta, a 14 évvel ezelőtt indult műhelymunka kezdeményezője Fuszkó István a szenttamási Art Galéria akkori elnöke volt, aki közelebb szerette volna hozni egymáshoz a két egyesületet.

− Az együttműködés fő célja lehetőséget adni a felhasználóknak, hogy kifejezhessék kreatív lehetőségeiket. A Tatić-tanyán erre minden feltétel adott, az itteni tér kielégíti az igényeket. A műhelymunka keretében készült legsikeresebb alkotásokat az Art Galéria segítségével Belgrád mellett a Zlatiboron szervezett kiállításokon is láthatta a közönség. Számunkra ez azért jelentős, mert a lakosság szélesebb köre is láthatja, hogy milyenek a fogyatékkal élők lehetőségei, mindez pedig nagyon fontos bizonyos sztereotípiák lebontásához és a társadalomba történő könnyebb beilleszkedéshez – magyarázta Slavka Popić.

Az egésznapos műhelymunkán részt vett dr. Ilija Gazepov, a szenttamási községi tanács környezet- és szociális védelem, a nyugdíjasok helyzetének javítása és a vallási közösség területéért felelős képviselője is.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs