Hírek

Szenttamas.rs

 

A kolbászé volt a főszerep Békéscsabán

Százezer látogató, szárazkolbász- és gyúróversenyek, koncertek és gazdag programkínálatról marad emlékezetes a Békéscsabán október 20−23-a között megrendezett, sorrendben 25. Csabai Kolbászfesztivál.

A térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényének szervezése minden alkalommal egy évig tart, így a legapróbb részletekig minden a helyére kerül. A szárazkolbászok versenyét követően a CsabaParkban a legfiatalabbak, majd a középiskolások és egyetemisták gyúrtak, a szombati gyúróversenyre 530 csapat nevezett be, a mangalica kolbászgyúró-és a töltött káposzta-főző versenyt pedig vasárnap tartották. Ezúttal is három helyszínen és színpadon volt élőzene, élőben láthattuk Rúzsa Magdit, Korda Györgyöt és Balázs Klárit, az Azahriaht és másokat, de diszkózene és táncház is volt.

Hégely Sándor fesztiváligazgató örömmel osztotta meg velünk gondolatait, hiszen lapunk sok éve rendszeresen tudósít a rendezvényről. Első kérdésünk a jeles évfordulóra vonatkozott, mert 25 év bizony nem kis idő:

− Ami a legfontosabb, hogy akik most ülnek/gyúrnak a sátorban, ők már egy másik generáció, mint húsz évvel ezelőtti. Az egész fesztivál küldetése számunkra és Ambrus Zoltánéknak az volt, hogy tovább örökítik az akkor még régi hagyományt. De a mai hagyomány ami a disznóvágást és a kolbászkészítést illeti, egy trendi dolog lett. Huszonöt évvel ezelőtt még bujkáltunk, amikor a disznót meg kellett fogni, kolbászt kellett készíteni, vagy disznóvágásra kellett menni, ma pedig boldogok vagyunk, amikor meghívnak bennünket. Úgy gondolom, hogy a fesztiválnak köszönhetően sikerült nagyon élővé, népszerűvé és újabb generációkat bevonva egy működő és élő hagyománnyá megtartani a kolbászkészítést és a disznóvágást.

Hány országból vannak idén versenyzők?

− Már nem tudom felsorolni, régen könnyebb volt. Emlékszem rá, amikor tizenpár évvel ezelőtt az Ambrus család átadta nekünk ezt a stafétát és elkezdtük szervezni a fesztivált, akkor még tudtam pontosan, hogy jöttek Szlovákiából, Szlovéniából, Erdélyből. Ma már a rendezvény annyira népszerű, nem csak itthon és nem csak Békéscsabán, hanem mondhatom, hogy a fél világ itt van és tölti a kolbászt – mondta mosolyogva a fesztiváligazgató úr.

Szavai szerint nagyon fontos a hagyományok megőrzése és megtartása.

− Nekünk a gasztronómia nagyon fontos dolog érték az életünkben, ennek az egyik bástyája, vagy inkább a legerősebb bástyája a kolbász, azon belül a csabai kolbász és mi ezt segítjük, ápoljuk a hagyományt, ami összetart bennünket – fogalmazott Hégely Sándor.

György Attila 12 fős csapattal Gyergyószentmiklósról érkezett. Kérésünkre a szakképzett hentesmester elmondta, első alkalommal jöttek a megmérettetésre, a kolbászkészítés mellett pedig barátkozni, szórakozni szeretnének.

− Nálunk a kolbászkészítéshez szükséges fűszerek közül talán a pirospaprika az, ami legkevésbé dominál, az alapokat inkább a fokhagyma és a feketebors határozza meg. Csak és kizárólag négy fűszer kerül a kolbászba: só, bors, paprika és fokhagyma. A másik fontos dolog, mi pácoljuk a darabolt húst, 1-2 napig a fűszerben áll (hideg helyen), és csak ezt követően daráljuk, szükség szerint újra fűszerezzük és különböző méretű bélbe töltjük. Pár napot szárad, majd hagyományosan egy egész napon át bükkfa moszttal füstöljük. Száraz, szellős helyen akár márciusig is eláll – ha addig el nem fogy – tette hozzá mosolyogva az erdélyi csapat vezetője.

Demjén Márta és csapata Pilisszentkereszről érkezett a szombati gyúróversenyre, és mint elmondta, a csapatban mind a négy visegrádi országból vannak résztvevők. − Sok barátunk van Lengyelországban, Szlovákiában és újabban Csehországban is, ezért olyan kolbászt készítünk, amelyben mind a négy országban használt fűszerek kerülnek (arányosan) és persze mindenki hozzáadja saját tudását. A legfontosabb az, hogy a kolbász töltelék alapja 70 százalékban hús és 30 százalék szalonna legyen. Pirospaprika, só, bors és őrölt kömény kerül bele, az utólagos ízt a fokhagyma adja meg. Nagyon szeretjük a fokhagymás kolbászt, ezért bőven teszünk bele. Addig fűszerezzük és gyúrjuk, amíg mindenki számára elfogadható lesz – mondta a csapat képviselője.

A kérdésre, hogy a szombati kolbászgyúráson a bírák milyen kritériumok alapján és mit pontoznak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, zsűritag elmondta, a kritériumok évek óta nem változtak:

− Érdekes, hogy a gyúrócsapat mennyire felkészült, hogyan jelenik meg az öltözékében, milyen az asztal díszítése, fontosak a kolbászkészítés higiéniai körülményei, valamint az, hogy milyen eszközöket használnak, mert például régen nem volt húsdaráló és késsel vágták össze a húst, ezért az ilyesmi is külön értékelésre kerül. A sütés előtt a külső megjelenés szempontjai a forma, szín és tömörség a fontos továbbá, továbbá hogy mennyire volt süthető a kolbász, a fűszerpaprika színtartóssága a sütés után stb. Csak a pontok összeadását követően derül ki, hogy ki lesz az idei bajnok – magyarázta a zsűri tagja.

Szaszák Ádám a Csabai Kolbászklub tagja, régóta foglalkozik kolbászkészítéssel. A csabai kolbász készítéséről szólva elmondta, hogy fia hét évvel ezelőtt volt kolbászkirály.

− A csabai kolbászban nincs bors. Innen 20 kilométerre mindent ugyanúgy csinálnak, de abban már van bors. Disznóvágáskor legjobb, ha mindegyik húsból teszünk a kolbászba, az alap 70 százalék hús és 30 szalonna. Kilónként 2 deka só és ugyanennyi paprika kerül hozzá, aki csípősen szereti, az többet tehet bele, továbbá ízlés szerint köménymag (egészben) és fokhagyma. Nagyon fontos, hogy a só ne maradjon ki, mert a kolbász azonnal megromlik. A házi készítésű paprikát régóta Szegedről szerezzük be, ízletes és minőséges. Ügyeljünk arra, hogy a tartósítást hidegfüsttel végezzük – mondta Ádám. Kiemelte, a kolbász készítésekor a higiéniára külön oda kell figyelni, mert akár egy kenyérmorzsa miatt tönkremegy az egész massza.

Stanislav Đierčan és csapata a szerémségi Šid városából érkezett Békéscsabára, és mint mondta, sokadik alkalommal vannak itt, hiszen jó kapcsolatot ápolnak a Csabai Kolbászklubbal, ugyanakkor ez egy újabb alkalom a környező országok városaiból érkező csapatokkal való újbóli találkozásra:

− Nem csak Szerbia, hanem Bosznia Hercegovina, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország csapatai is folyamatosan részt vesznek a csabai kolbászgyúró versenyen, ahol az mellett, hogy megtekintsük egymás kolbászkészítési technikáját a fő hangsúly a jó hangulatú társalgáson, barátkozáson van. Évek óta látogatjuk egymás rendezvényeit, megkóstoljuk az adott országra, vidékre jellemző kolbászt, és bemutatjuk hogy mit és hogyan csinálunk – sorolta Stanislav Đierčan. Hozzátette, október utolsó hétvégéjén

Šiden kerül sor a sorrendben 25. Szerémségi Kolbászfesztiválra, ahol viszonozzák a csabai vendéglátást, ugyanakkor ismét több külföldi gyúrócsapat érkezésére számítanak.

Végezetül tegyük hozzá, hogy a 26. Csabai Kolbászfesztivál előkészületei a vasárnapi zárást követően azonnal elkezdődtek. Szöveg és fotó: Paraczky László

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs