Hírek

Szenttamas.rs

 

Mindig jó, ha a határon túliak is megmutatják magukat

A Csabai Kolbászfesztiválon az idei évben is több közéleti személyiség, sztár és politikus is gyúrt. Miután megtörtént a kolbász betöltése, dr. Becsey Zsolt, a magyar kormány közlekedésért felelős helyettes államtitkára portálunnak elmondta, a fesztivál Magyarországon egy fiatal rendezvénynek számít, ennek ellenére óriási sikert és pályát futott be, és mostanra már iparosított mértékben zajlanak itt az események. Mint mondta, észrevehető a professzionális szervezés, ami azt jelenti, hogy az amatőr hangulaton már régóta túl van a rendezvény.

Dr Becsei Zsolt

− Azt látom, hogy Magyarországon, de főleg Dél-Alföldön, ahol én is születtem ez ma már egy fémjel, Békés-megyének pedig manapság nem sok fémjele van, ugyanis ez az ország egyik legnehezebb helyzetben lévő és a nagy autópályákon is kívül eső megyéje. Egy hatalmas fámát hoz, hogy itt egy ilyen kultúra van, ráadásul ez egy szlovák–magyarnémet örökség is. Pontosabban nem tisztán magyar az itteni kolbászkultúra, és ebből a szempontból ez nagyon fontos foklorisztikus hagyomány. Jól kivehető, hogy az egész országban elfogadott és elismert rendezvényről van szó, hiszen már hónapokkal előbb nem lehet szállást foglalni sehol a városban, és ez turisztikailag is segít a megyén. Lehetőséget ad, hogy ez alatt a 2-3 nap alatt, amíg a vendégek itt vannak, visszacsalogassák őket, különböző ajánlatokkal nyáron is, de ugyanakkor politikai lobbira is lehetőség nyílik. Az iparfejlesztéstől a közlekedésfejlesztésig sok minden megvalósulhat, és ebből a szempontból nagyon örülök, hogy ez így alakult – fejtette ki az államtitkár.

A kérdésre, hogy mióta vesz részt a rendezvényen, Becsey Zsolt elmondta, már 2004-ben volt saját csapata, egy ideig főleg apja és az anyósa révén erősített csapattal versenyzett, de az időskori problémák, betegségek miatt most nem jött önálló csapattal, hanem a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete meghívásának tett eleget, és az ő csapatukban gyúrt.

A megjegyzésre, hogy egyre több határon túli magyar csapat vesz részt a gyúrásban, kolbászkészítésben és a főzésben is, a politikus elmondta, mindig jó, ha a határon túlról érkezők is megmutatják magukat.

− Martonosiakat láttam, de máshonnan is jöttek, és bízom benne, hogy a  térségből egyre többen fognak jönni. Ajánlom, hogy turistaként is jöjjenek, mert megéri. A másik oldalról pedig azt ajánlom, hogy lessenek el bizonyos mesterfogásokat, hogyan lehetne Vajdaságban is olyan rendezvényeket vagy népi mozgalmat elindítani, ami összmagyar jelentőségű lenne. Amíg EP képviselő voltam, sokat gondoltam például az Aracsi napokra, vagy a Csíksomlyóhoz hasonló vallási turizmusra. Az ottani magyar közösségnek mindenképpel el kellene indítani egy olyan magyar, az egész Kárpát-medencét átfogó brendet, ami fémjelzi majd, hogy az onnan való, és hogy erre sikk legyen Budapestről is elmenni – magyarázta dr. Becsey Zsolt. Hozzátette, ha összejön a dolog, azon kell gondolkodni, hogy a szervezők egyúttal a rendezvény fennmaradásának gazdasági oldalát is meg tudják oldani, mert az a legfontosabb.

Csabai kolbászfesztivál 2015. október 23.

 

Paraczky László