Hírek

Szenttamas.rs

 

Hagyományos receptek alapján készült finomságok

65 féle kalácsot láthattak a szenttamási a Dédmamáink kalácsa kiállításon

A szenttamási Citadella Civil Szervezet és a VMSZ Női Fórum helyi szervezete 2024. március 24-én (vasárnap) a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnokában 11. alkalommal szervezte meg a Dédmamáink kalácsa kiállítást. A kiállítás ezúttal is versenyszerű volt, célja pedig megőrizni a régi, hagyományos recepteket, és azokat bemutatni a szélesebb közönségnek és a fiataloknak. Öt kategóriában, sós és kelt kalácsok, piték és töltött piték, valamint sütemények versenyszámban 45 versenyző mérte össze tudását. A Hulala Katalin (elnök), Tóth Ilona, Paska Klára, Szokola Éva és Horváth Margit összetételű zsűri ezúttal 65 féle kalácsot osztályozott hagyományos kinézés és íz szerint.

A zsűri egyik tagja, Tóth Ilona nyugalmazott cukrász elmondta, több ismert, régi recept szerint készült kalácsot is láttak, és személy szerint elégedett a nagy felhozatallal és a bő választékkal. Szerinte ez volt az utóbbi évek legszínvonalasabb rendezvénye, amiért a szervezők minden dícséretet megérdemelnek.

− Az aprósüteménytől a darabosig, a palacsintáktól a fánkokig nagyon szép sok mindent láttunk és kóstoltunk. Itt voltak a régi, hagyományos recept szerint készült túrós- és almás pite, grancedlik, kuglóf és a többi finomság, amelyek elkészíte fontos, hogy ne menjen feledésbe – mondta Tóth Ilona.

A szenttamási Merkovics Erzsébet egy német recept alapján készült régi diós-almás kalácsot készített:

‒ Sokáig Németországban éltünk, a régi receptet ottani ismerősöktől kaptam, és mivel bevált a gyerekeimnek, és a család is kedvelte, azért döntöttem ez mellett. Friss, csaknem egy órával ezelőtt készült és azonnal behoztam az iskolába. A tésztába liszt, cukor, vaj, vanília és tojás kerül, ezt összedolgozzuk, kerek tepsibe tesszük, a tetejére összevágtam az almát, ez mellé diót raktam és megsütöttem – magyarázta Erzsébet.

Ami a kísérőprogramot illeti, a helyi Kézimunkakedvelők Egyesületének alkalmi kiállítása mellett az alkalmi műsorban a szavalatok, locsolóversek, klarinét, citera- és tamburazene, valamint farsangi dalok hangzottak el. Fellépett a Hagyományápoló Klub Boróka és Csalogány kórusa is.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 27. 11. óra

szenttamas.rs