Hírek

Szenttamas.rs

 

Terüljasztalkám az iskola előcsarnokában

Hatvanöt finomságot neveztek be az idei szenttamási kalácsversenyre

A Citadella Civil Szervezet a VMSZ Női Fórum helyi szervezete, valamint az önkormányzat támogatásával a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában március 24-én 11. alkalommal szervezte meg a Dédmamáink kalácsa elnevezésű gasztronómiai rendezvényt.

Az érdeklődők az elkészített finomságokat délelőtt 10 és 14 óra között adhatták le, az ünnepi műsorra és az eredményhirdetésre pedig délután 16 órától került sor.

Salamon Anetta, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a cél a háziasszonyok ösztönzése, hogy régi, hagyományos receptek alapján süssenek kalácsokat, a fiatalokat pedig bátorítsák arra, hogy vigyék tovább a nagymamák és dédmamák kalácskészítési hagyományait.

− Az öttagú zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hiszen öt kategóriában 65 féle kalácsot kellett megkóstolni és osztályozni, ami két óra munkát követelt. A díjak és köszönőlevelek kiosztását követően alkalmi kulturális műsort láthatott a szépszámú érdeklődő. A versenyzőket és a vendégeket először Zsúnyi Tibor atya köszöntötte, majd fellépett az Arany János MME tamburazenekara és Galáris citeracsoportja, a Hagyományápoló Klub Boróka leány- és Csalogány asszonykórusa, a Károkatonák kórus, Blazsanyik Zsófi klarinéton játszott, Szabó István és az iskola diákjai pedig szavalatokkal tették színesebbé a műsort – sorolta Anetta.

Hozzátette, a közelgő ünnepekre való tekintettel az összegyűlt süteményeket idén az iskola konyhájának adományozták, ahonnan szétosztják a diákoknak.

A Hulala Katalin, Paska Klára, Tóth Ilona, Szokola Éva és Horvát Margit összetételű zsűri a benevezett kalácsokat ötféle kategóriába sorolta: sós sütemények, kelt kalácsok, piték, töltött piték és aprósütemények. Az eredményeket összegezve Hulala Katalin, a zsűri elnöke elmondta, a kalácsok elvárásoknak megfelelőek voltak, közülük a legtöbb régi, hagyományos recept alapján készült.

− Mindegyikek meg kellett kóstolni. Természetesen fontos a külső és az íz, de mivel a rendezvény dédmamáink által ismert és készített kalácsokról szól, így elsősorban azt osztályoztuk, hogy az adott kalács milyen hagyományos alapanyagokból készült. Voltak régi és újabb receptek alapján készül kalácsok is, a csörögefánktól kezdve a palacsintákon át a különböző kelt kalácsokig, a sósak közül kiemelhető a tepertős és a túrós pogácsa. Finom kalácsokat sütöttek az asszonyok, le a kalappal mindenki előtt – mondta Katalin.

A sós kalácsoknál Horváth Margit sós túrós pogácsája bizonyult a legjobbnak, második Szabados Fodor Beáta medvehagymás pogácsája lett, a harmadik helyre pedig Salamon Anetta került, aki krumplis pogácsával nevezett be a versenyre.

A kelt kalácsok kategóriában Füstös Eleonóra ostoros kalácsa volt a legízletesebb, a második Pelle Horváth Zita hájas kiflije, a harmadikra pedig Oroszi Vékony Beáta diós kelt kalácsa került.

A pitéknél az első helyen Teleki Irénke márvány pitéje végzett, a második Faggyas Mária diós-lekváros finomsága, az első pedig Füstös Mónika meggyes pitéje lett.

A legerősebb mezőny a töltött piték kategóriájában volt, ugyanis az asszonyok sokféle ízvilággal lepték meg a zsűrit. Az első díjat Jagity Ibolya karamellás pitéje kapta, a második Salamon Tímea csöröge fánkja, a harmadik pedig Gyeveki Erzsébet lekváros palacsintája lett.

A több nemzedék számára ismert aprósütemények kategóriában a harmadik díjat a legfiatalabb versenyző, Salamon Ella rumos színes mignonai kapták. Faggyas Mária lekváros grancedlije második lett, az első helyre pedig a legidősebb versenyző, Horváth Júlia lekváros piskótája került.

A vasárnapi esemény egyik kísérőrendezvénye a helyi Kézimunkakedvelők Egyesületének kiállítása volt, amely keretében igen érdekes és egyedi dolgokat láthattak az érdeklődők. Füstös Erzsébet, a csoport vezetője elmondta, régi magyar és szerb szöveges falvédőt is hoztak, ami régen szinte elképzelhetetlen tartozéka volt a konyhának:

− Hoztunk régi falvédőket magyar és szerb szöveges felirattal, de szöveg nélkülit is, a konyhán kívül szívesen használták az ágyakhoz is, csak azok nagyobbak voltak. Kiállítottunk különböző technikával készült terítőket és szekrény csíkokat is, ami régen ugyancsak közkedvelt volt. Itt van továbbá a kilenc tűfüles munka, amelyek az elmúlt héten három aranyat és hat ezüstérmet hoztak az egyesületnek. A közelgő húsvét alkalmából pedig alkalmi ünnepi dekorációkat is készítettünk – mondta Füstös Erzsébet.

A rendezvény végén a szervezők minden támogatónak, valamint az iskolának megköszönték, hogy hozzájárultak az esemény megvalósításához.

 

 

Forrás Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 29. 10. óra

szenttamas.rs