Hírek

Szenttamas.rs

 

Poroltak a tárcsás talajművelők

Mintegy 100 kilométeren rendezik a dűlőutakat Szenttamáson

Pár év kimaradás után szombaton Szenttamáson a helyi közösség, a helyi földműves szövetkezetek és mezőgazdasági termelők mintegy 100 kilométernyi dűlőutat rendeztek és simítottak el a község határában. Füstös Ferenc egyike azoknak a termelőknek, akik részt vettek az évekkel ezelőtt szervezett akciókban is. Kérésünkre elmondta, a határban lévő utak pár éve eléggé elhanyagolt állapotban vannak, a fő problémát pedig az elhúzódó cukorrépakampány okozza, ugyanis a megrakott nyergesvontatók sok helyen szinte felszántják a dűlőket.

− A legnagyobb problémát a cukorrépa sokáig elhúzódó kampánya jelenti. A terméssel megrakott kamionok még az idén februárban is a dűlőkön közlekedtek, és tekintettel arra, hogy az ősszel sok eső esett, a talaj átázott. Közben próbálták a cukorrépa-termelők is rendbe szedni az utakat, de mire a kampány befejeződött, a föld nagyon kiszárad, így erre nem voltak megfelelők a feltételek. Most kaptunk egy kis esőt, és a munka sokkal könnyebben megy – magyarázta Ferenc.

Brasnyó Nándor, az akció egyik koordinátora elmondta, az utak javításában mindössze 25 traktor vett rész, de ezek mind hatalmas erőgépek, és kétszer olyan gyorsan halad a munka, mint ahogyan tervezték.

− Az utak javításában részt vett földművesek már várták, hogy elinduljon az akció, sokan eljöttek, látják a jó oldalát, hiszen az utakat ők használják a legtöbbet. A gazdák különböző kapcsolható eszközökkel érkeztek, ezért úgy döntöttünk, hogy öt csoportot alakítunk, amelyek a szenttamási határ mintegy felén rendezik a dűlőket. Minden csoportban öt traktor van: két tárcsa, két talajmegművelő és egy mángorló. Ahogy számoltuk, pár óra leforgása alatt mintegy 100 kilométer utat szedünk rendbe – sorolta Brasnyó Nándor.

Hozzátette, az akcióban részt vevő traktorok számára a munkához szükséges üzemanyagot az önkormányzat, a szervezők reggelit, a munka végeztével pedig ebédet biztosítottak.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere először a termelőkkel beszélgetett, majd több helyszínen is meggyőződött a munka menetéről és jelentőségéről:

− Fontosnak tartom, hogy a földművesek közül többen reagáltak az önkormányzat és a helyi közösség felkérésére és felismerték a kezdeményezés lényegét és jelentőségét, ami szerintem minden mezőgazdasági termelő javát szolgálja. Turián rendszeresen szerveznek ilyen akciókat, Szenttamáson viszont pár éve nem volt, de ahogy kivettem, a dűlőutak rendezése a jövőben nálunk is gyakorlattá válhat. Az önkormányzat mindig örömmel fogadja a jó kezdeményezéseket, amelyek által közösen teszünk valami jót az itt élő közösségért – mondta a polgármester.

  

Forrás: Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 18. 17 óra

szenttamas.rs