Egészségház

DR. ĐORĐE BASTIĆ

 

 

Modern váróterem a szenttamási egészségházban

A szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségházban hétfőn reggel átadták rendeltetésének a teljesen felújított várótermet, nyilvántartási osztályt és az elszigetelésre szánt helyiséget.

A szalag ünnepélyes átvágását megelőzően az intézmény igazgatója, dr. Voja Vuković elmondta, ez az utolsó projektum az idei évben, ami a nyáron elnyert akkreditációs folyamat követelményeit illeti.

− Hamarosan belépünk a 2016-os évbe, ami intézményünk számára sokkal nehezebb év lesz. Az elmúlt három évben tett előrehaladások azonban feljogosítanak bennünket, és további erőt és motivációt adnak az előttünk álló munkálatok még minőségesebb elvégzéséhez, hogy a következő akkreditációt ne három, hanem hét évre kapjuk meg. Az akkreditáció már önmagáért beszél, a ma átadott rendelőrészleggel pedig tovább növeljük a minőséges, gyors és magas színvonalú szolgáltatást, amit intézményünk orvosai és személyzete nyújt a szenttamási polgároknak. Nagyon sokat dolgoztunk az elmúlt években, köszönve az önkormányzat megértésének és támogatásának, a felújítást és korszerűsítést illetően, ha nehéz körülmények között is, de lassan minden tervünk megvalósul. A nyilvántartási osztály korszerűsítésével párhuzamosan a gyermekosztályt is teljesen felújítottuk, néhány nap múlva pedig befejeződik a szemészet és a neurológiai rendelő, továbbá az azokhoz vezető út felújítása is – sorolta a fejleményeket az egészségház igazgatója. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy tovább folytatódik az önkormányzattal való szoros együttműködés mind az egészségvédelem, mind a betegségmegelőzési és a továbbképzési területeken is.

Zoran Mladenović Szenttamás község polgármestere az ünnepélyes pillanatokban rámutatott, az akkreditációról szóló elismerés egy olyan tény, amely már önmagában azt bizonyítja, hogy az egészségház jó úton halad előre.

− Az önkormányzatban nagyon sok nehézséggel találjuk szembe magunkat. Elég ha csak az mondom, hogy a kiaknázott kőolaj utáni járulékot illetően 48 millió dinárral, a köztársasági büdzséből pedig több tízmillió dinárral kevesebb pénzt kaptunk, mint amennyi járt volna. A községi tanács és az önkormányzat dolgozói erőfeszítéseinek köszönve az egészségház nem érezte a csökkent bevétel következményeit, amit egyáltalán nem volt könnyű elérni. Úgy érezzük azonban, hogy az egészségvédelem egy olyan terület, amelyet nem lehet pénzzel mérni, hiszen egészségből csak egy van. Az előttünk álló időszak még nehezebb és bizonytalanabb lesz, szerencsére az egészségházat illetően a munka nagyobb része már mögöttünk van. Bízom abban, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásával, még nagyobb odafigyeléssel és hatékonyabb munkával folytatni fogjuk az egészségvédelem magasabb szintre való emelését – mondta a szenttamási polgármester.

A felújított részleg ünnepélyen átadása után dr. Voja Vuković igazgató hírportálunknak nyilatkozva részletesebben is elmagyarázta az új részleg jelentőségét az akkreditált intézmény számára. Mint mondta, az idén nyáron a dr. Đorđe Bastić Egészségház három évre kapta meg az akkreditált intézmény elismerést, de az itt dolgozók tovább emelik a színvonalat, hogy az elkövetkező időszakban az akkreditáció hét évre szóljon.

− Soha többet nem akarunk visszatérni a néhány évvel ezelőtti helyzetbe, amikor az intézmény tudjuk hogyan nézett ki, és milyen szolgáltatásokat nyújtott. Az, amit az elmúlt években tettünk, látszik, kézzelfogható, érződik és sokan értékelik. Az elért eredményekért és a korszerűsítésekért számos elismerést kaptunk, közülük az egyik legjelentősebbb a 2014. évi elsődleges egészségügyi szolgáltatásokért kapott országos elismerés, továbbá az idei évben kapott akkreditációs elismerés – magyarázta az igazgató. Mint mondta, az akkreditációs bizottság három kifogást talált, ami miatt „csak” három évre kapták meg az elismerést. Az első kifogás az általános orvosi szolgálat, a második a gyermekosztály, a harmadik pedig a szakszolgálatok működésére vonatkozott. Az általános orvosi szolgálat esetében hiányzott a több részből álló tolóablak-szolgálat és a nyilvántartás korszerűsítése, ezzel egyidejűleg pedig a vizuális kapcsolat a páciensek és a szolgálatban lévő egészségügyi nővérek között. Azzal, hogy kihelyeztük a tolóablak-szolgálatot, az itt dolgozók minden pillanatban látják, hogy mi történik a váróteremben, ki jön be, vagy esetleg vérzik, összeesik stb. A szakszolgálati rendelő esetében befejeztük a váróterem kiépítését, és csaknem befejeződött a gyermekosztály korszerűsítése is. E miatt a három követelmény miatt mindössze két százalék hiányzott a hét évre szóló akkreditáció elnyeréséhez. Azzal, hogy akkreditált intézmény lettünk, az itt dolgozó orvosok és a személyzet magasabb színvonalon végezheti munkáját, amit pácienseink mindenképpen észrevesznek – hallottuk a szenttamási egészségház igazgatójától.

A felújított bejelentkező 2015. november 2. képek

A felújított bejelentkező 2015. november 2. megnyitó

Akreditáció

 

Paraczky László