Hírek

Szenttamas.rs

 

Köszönet a szenttamási egészségháznak

Szent Kozma és Damján ikertestvérek, orvosok voltak. Szíriában éltek a II. században, ahol ingyen gyógyították a betegeket, hitükért megkínozták, majd lefejezték őket. A Szerb Orvosi Kamara 2007-ben hivatalosan november 14-ét jelölte ki Szent Kozma és Damján védőszentjének.

A védőszentek tiszteletére a szenttamási Dr. Djordje Bastić Egészségház már évek óta hagyományos ünnepséget szervez, ahol egyházi szertartással megszentelik az ünnepi kalácsot, és amelyből a jelenlévő vendégek kapnak egy darabkát. A járvány miatt tavaly és idén az ünnepség elmaradt, ehelyett Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere levélben köszöntötte az egészségház dolgozóit.

„Kozma és Damjan szentek ünnepe a megfelelő pillanat arra, hogy a község minden polgára és a magam nevében köszönetet mondjak az egészségház orvosainak és egészségügyi dolgozóinak mindazért, amit a járvány időszakában az itteni polgárok egészsége érdekében tesznek. Engedjék meg, hogy a magam és a polgárok nevében tiszteletünket fejezzük ki a koronavírus elleni mindennapi küzdelemben való önzetlen gondoskodás és áldozatvállalás iránt, önkormányzatunk polgárainak egészségének megőrzéséért való törődésért. Köszönjük a mérhetetlen bátorságot, odaadást és kitartást mindenkinek”, olvasható többek között a szenttamási polgármester köszöntőjében.

 

P. L.

szenttamas.rs