Egészségház

Szenttamas.rs

 

Új oltópont nyílt Szenttamáson

A cukorbetegség ellen küzdők egyesületében bejelentkezés nélkül várják a polgárokat

 

A Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének helyiségében (Sonja Marinković 18/a) hétőn egy újabb oltópont nyílt, ahol hétfőn és kedden 8 és 12 óra között fogadják mindazokat, akik beoltattnák magukat. A kínálatban egyelőre csak a kínai Sinopharm vakcina van, de várják a többi oltóanyagot is. Ezzel egyrészt tehermentesült az egészségház keretein belül működő oltópont, másrészt teljesen különválasztották az egészségház pácienseit azoktól, akik csupán az oltást igénylik. Az új oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül, a Dr. Đorđe Bastić Egészségház immunizációs osztályának dolgozói közreműködésével felvehetik a vakcinát mindazok, akik erre igényt tartanak. Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, szerinte jó ötletnek bizonyult, hogy a Kék Kör egyesület székházában nyitottak oltópontot, mert az immunizációs folyamatot sikerült még egy lépéssel emberközelibbé tenni.

– Maximálisan törekedtünk arra, hogy az új oltópont teljes és megfelelő felszereltséggel rendelkezzen, és folyamatosan fogadni tudja azokat, akik igénylik az oltást. Fontos, hogy az előttünk álló hónapokban minél többen polgárt beoltsunk, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, amely lehetővé teszi, vagy inkább visszahozza a „normális mindennapokat”. A Kék Kör egyesületben működő oltóponttal egyidejűleg tehermentesült az egészségház COVID-osztálya, és újra beindulnak azok a primáris egészségvédelmi szolgáltatások, amelyeket a járvány miatt ideiglenesen át kellett helyezni – mondta Radivoj Debeljački az új oltópont megnyitását követően.

Kiemelte, a cukorbetegség ellen küzdő egyesület székházának felújításához a községi költségvetésből jelentős eszközöket különítettek el. A belső beosztást illetően kialakítottak egy kisebb helyiséget az oltásra, a várakozásra, az egészségügyi vizsgálatra, ezen kívül akadálymentes bejárat épült, az udvarban pedig a várakozók számára egy külön sátrat is felállítottak. Az oltóponton kizárólag egészségügyi szakemberek dolgoznak, a Vöröskereszt aktivistái pedig az űrlap kitöltésénél segítenek a jelentkezőknek. Egyszóval, ami az oltópont működését illeti, minden követelményt teljesítve lett.

Elmondta még, hogy a községben eddig 5600 személyt oltottak be, az első vakcinát 3200, a második dózist pedig 2400 szenttamási polgár vette fel. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a községben 148 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám jó ideje nem változott, azaz stagnál.

– Mindez az oltás folyamatosságának köszönhető, a fő cél pedig a kollektív immunitás minél magasabb szintjének elérése, amelyre mindannyian vágyunk és törekszünk. Több esetben súlyos szövődmények léptek fel, különösen az időseknél, és sajnos el kell mondanom, hogy nálunk is vannak halálesetek. Ismételten felkérem a polgárokat, hogy oltassák be magukat, megőrizve ilyen módon a saját és mások egészségét – tette hozzá a polgármester.

Annak ellenére, hogy az oltópont megnyitóját követően máris hatalmas volt az érdeklődés a vakcina iránt, a helyszínen megtudtuk, hogy a Kék Kör egyesület székházában az érdeklődők számára hamarosan folytatódik az ingyenes a tanácsadás, illetve a vérnyomás- és vércukorszintmérés. 

Magyar Szó

P. L.

szenttamas.rs