Egyházi élet

Szenttamas.rs

 

Az ének motivál

Gyermekkórus kíséri a vasárapi szentmiséket

 

A Szent Kereszt felmagasztalása templom kórusán nyár óta jóval több gyerek énekel, mint azt korábban megszokhattuk. Hogy pontosan miről is van szó, Kovács Blanka tanárnőt kérdeztük, aki Süge Zsolt hittantanárral közösen évek óta foglalkozik a gyerekekkel, és különböző dalokkal készülnek az alkalmi ünnepségekre.

− Az igazi áttörés, ami felbátorította a gyerekeket arra, hogy a kóruson énekeljenek tulajdonképpen a március 15-i fellépést követően történt. Nemzeti ünnepünk alkalmából A költő visszatér című dalt gyakoroltuk a hittanteremben, nagyon jó csapat jött össze, Tibor és Dušan atya pedig bátorítottak mindannyiunkat. A gyerekek zöme az akkor negyedikes korosztályból, valamint a többi felsős tagozatból került ki. Jelenleg az ötödikesek a leglelkesebbek, de szinte minden tagozat képviseli magát a kóruson. A vasárnapi misékre nem kell külön jelentkezés, ezekre nem is gyakorolunk, Imre kántor is örül a kis énekeseknek, viszont ha valamilyen alkalom, ünnep közeleg, akkor az már külön felkészülést igényel. Ezeket a felkészüléseket Zsolttal együtt tervezzük és adjuk elő. Egyelőre nincsenek különös terveink, mindig a soron következő alkalomra összpontosítunk. Nagyon élvezzük az együtt éneklést, úgy érzem a vasárnapi nagymise a gyerekkórus énekével lélekemelő! Nekem rendszerint elcsuklik a hangom éneklés közben, mikor hallom gyönyörű csillingelésüket! Köszönjük Tibor atyának az ötletet, bátorítást, lehetőséget – mondta el portálunknak Kovács Blanka.

− A gyermekkórus igazi áttörése valóban az idei március 15-i rendezvényen való fellépés volt. A gyerekek erre lázasan készültek, sok munkát fektettünk bele mindannyian, de meg is volt a méltó hozadéka: amellett, hogy a produkció tökéletesre sikerült, a gyerekek egyfajta hátszelet, bátorítást kaptak arra, hogy máskor, más alkalmakon is szívesen megmutassák tehetségüket. Ilyen volt például A magyar költészet napja, április 11-e alkalmából megrendezett ünnepség a Szenttamási Népkönyvtárban, ahova Szabó Lőrinc: Szél hozott, szél visz el, valamit József Attila: Kertész leszek című verseinek megzenésített változatait vittük a gyerekekkel. A produkciók a közönség reagálásai alapján mindenképpen emelték a verses délután színvonalát. Vagy például amikor felkérést kaptunk arra, hogy szeptember 14-én, templomunk búcsúján mutassunk be egy karizmatikus éneket. A választás Boanergész: Mivel én vagyok a te Urad című dalára esett és emlékszem, hogy már az első próbán libabőröztem attól, hogy ezek a gyerekek szinte tökéletesen eltalálták a dal hangnemét és szólamát. Nem volt kérdéses és most sem az, hogy ezzel a csapattal érdemes foglalkozni, érdemes külön időt, figyelmet és energiát fordítani rájuk, ezért már gondolkodom a következő produkción, ami valószínűleg az adventi gyertyagyújtáskor lesz. Blanka tanárnővel valóban tökéletes az együttműködésünk és ezúttal is hálásan köszönöm a hozzáállását, valamint azt, hogy ő is hozzám hasonlóan gondolkodik a témában – fogalmazott Süge Zsolt, hittantanár.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs